Geniz eti (adenoid) nedir neden büyür? Geniz eti teşhisi ve tedavisi

Geniz eti (adenoid) nedir neden büyür? Geniz eti teşhisi ve tedavisi

Geniz eti büyümesinin belirtileri nelerdir? Geniz eti tedavisi nasıl yapılır? Geniz eti kaç yaşında alınır? Geniz eti tekrar büyür mü?

Ameliyat edilen geniz etleri ilerde tekrar büyüyebiliyor..

Burnun gerisinde, boğazın üst kısmında kalan bölgeye geniz adı veriyor. Burada zararlı bakteri ve virüsleri yakalan ve bağışıklık sistemini uyandıran geniz eti bulunuyor.

Herkeste bulunan geniz eti 8 yaşına kadar, bademciklerle birlikte giderek büyüyor. Geniz eti büyümesine bağlı şikayetler en çok 1. -2 yaşlarda ortaya çıkıyor. Önlem alınmazsa önemli bir sağlık sorunu haline gelebiliyor. 

Geniz eti büyümesinin belirtileri nelerdir?

- Horlama

- Burun tıkanıklığı

- Nefes alırken ses çıkarma

- Ağız açık uyuma ve ağızdan su gelmesi

- Kulaklarda işitme kaybı 

- Kulak iltihapları

- Burundan nefes almakta güçlük ve sürekli ağızdan nefes alma

- Diş ve çene yapısında bozukluklar

- Uykuda nefessiz kalma

- Sinüzit

- Yorgunluk

- Büyüme geriliği

- Boyunda bezeler

Geniz eti teşhisi nasıl konulur?

Geniz eti için Kulak-Burun- Boğaz bölümüne muayene olmak gerekiyor. Doktor gerekli görürse endoskopik yöntemle geniz etine bakabiliyor ya da röntgen isteyebiliyor. Teşhis bu şekilde konuluyor.

Geniz eti tedavisi nasıl yapılır?

Geniz eti öncelikle antibiyotiklerle tedavi edilmeye başlanıyor.  Geniz eti büyümesine, ilaç tedavisi yanıt vermezse çok kısa ve basit bir cerrahi operasyonla kesin çözümü sağlanıyor.

Geniz eti ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyiz?

Ameliyattan sonraki gün asitli ve baharatlı yiyecekler hariç her şey yenilebiliyor.Bir hafta boyunca aşırı sıcak banyo yapılmaması gerekiyor.

Çocukların özellikle ameliyat sonrası ilk 4-5 gün kalabalık ortamlardan uzak durmaları yararlı oluyor. Özellikle ilk 3 günde kanama olabileceği için soğuk sıvı gıdalar seçilmesi gerekiyor.

Geniz eti kaç yaşında alınır?

Geniz eti 1 yaşını geçen herkesten alınabiliyor. Ancak 1 yaşından önceki çocuklarda  nefes alamama durumu beslenme yetersizliği varsa 1 yaşından önce de geniz etinin alınması gerekebiliyor.

Geniz eti tekrar büyür mü?

Ameliyat edilen geniz etleri ilerde tekrar büyüyebiliyor. Bu durum genellikle iyi alınamayan geniz etlerinde yada erkan yaşlarda geniz eti ameliyatı olanlarda görülüyor.