Cushing Sendromu Nedir?
Cushing Sendromu, vücutta kortizol hormonunun normalin üstünde salgılanması durumunda ortaya çıkmaktadır. Cushing Sendromu'nun ismi, 1932'de hastalığı ilk kez tanımlayan Amerikalı beyin ve sinir cerrahı Harvey Williams Cushing'in adından gelmektedir.
Kortizol hormonu, sağlıklı bireylerde böbrek üstü bezleri tarafından salgılanan bir hormondur. Ancak hormonun olağanın üstünde salgılanması sonucunda şikayetler meydana gelir. Hastalıkla birlikte dokularda protein yetersizliği meydana gelir. Böylece kaslar zayıflar ve yağ dokuları artar. Cushing Sendromu, yüzün yuvarlaklaşması ile halk arasında aydede yüzü olarak denilen bir belirti gösterir. Cushing Sendromu tedavi edilmediği takdirde, hastayı ölüme kadar sürükleyebilir.
Cushing Sendromu Belirtileri
- Yüzün kızarması
- Uykusuzluk, halsizlik
- Sık sık idrar ihtiyacı hissetme
- Kemiklerde erime, kırılma kolaylığı
- Ciltte sivilce, morarma
- Normalin üstünde tüylenme (kadınlarda)
- Cinsel isteğin azalması
- Ereksiyon olamama
- Ergenlik döneminde büyümede geri kalma
- Adet dönemlerinde düzensizlik olması
- Vücutta mavi-mor renkte çatlaklar oluşması
- Depresyon hali
- Hipertansiyon
- Odaklanma sorunu
- Baş ağrısı
- Yüzün yuvarlaklaşması
Cushing Sendromu Neden Olur?
İçeriğinde steroid olan ilaçların uzun süre kullanımında ortaya çıkabilmektedir. Bu ilaçlar genellikle romatoid artrit, lupus gibi hastalıklarda ve organ nakli sonrasında kullanılmaktadır.
Kortizolün üretimini uyaran Adrenokortikotropik (ACTH) hormonunu üreten beyindeki hipofiz bezlerinde tümör olması durumunda, tiroid bezi tümörlerinde, böbrek üstü bezi tümörleri ya da böbrek üstü bezinin normalin üstünde çalışması gibi nedefnlerden meydana gelebilir. Genetik yatkınlık da etkili olabilmektedir.
Cushing Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?
Doktor muayene sonrasında şüpheli belirtiler görürse, idrardaki serbest kortizol düzeyine bakar. Bu test için 24 saat boyunca idrarı biriktirmek gerekmektedir. Ölçümlere buna göre yapılır. Deksametazon baskılama testi ile gece alınması söylenen bir haptan sonra sabah kortizolun kandaki oranına bakılır. Gece yarısı yapılan tükürük kortizol ölçümünde ise, kortizolun tükürükteki oranına bakılır.
Cushing Sendromu Tedavisi
Cushing Sendromu tedavisinde öncelikle vücuttaki kortizol oranının düşürülmesi amaçlanmaktadır. İlaç kullanımı, başka bir hastalık sebebiyle oluşumu varsa, sebep olan duruma göre tedavi uygulanır. Kortizol seviyesini kontrol altına alan ilaçlar verilir. Eğer tümör varsa ameliyat yapılır. Ameliyat sonrasında tümörlü doku kalmışsa, radyoterapi yani ışın tedavisi uygulanır.
Cushing Sendromu İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Cushing Sendromu için Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları bölümüne gidilir.