Varis Nedir Neden Olur?
Varis, toplardamarların genişleyip, şişerek belirgin bir hal almasına denir. Bazı varisler ağrı yaparken, bazı varisler yalnızca estetik açıdan şikayet yaratmaktadır. Bacaklarda meydana gelen varisler, mavi, mor renkte şişliklerle, damarların görünmesi şeklinde ortaya çıkar. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. İlerleyen yaşlarda daha çok görülmektedir.
Bazı hastalarda varisler örümcek şeklinde görülürler, bazı hastalarda küçük yumru şeklinde şişlikler belirir. Kanın pıhtılaşmasından dolayı varis, bacak ağrısı gibi şikayetler yaratır.
Hamilelik döneminde hormonal değişim ve karın içindeki basıncın yüksek olmasından dolayı varis olasılığı artar. Toplardamar tıkanıklığı, pıhtılaşma olan kişilerde, uzun süre ayakta durarak çalışan kişilerde, şişmanlar, yaşlılar risk gruplarındadır. Genetik yatkınlık da etkilidir.
Varis Çeşitleri
Telenjektazi (Kılcal Damar Varisi); Bacaklarda örümcek şeklinde görülen bu türde, kılcal damar çatlaması olur. Kırmızı-mavi çizgiler olarak bacakta kendini gösterir. Kabarık bir görüntüye sahip değildirler. Zamanla artış gösterir.
Retiküler Varisleri; Mavi-yeşil renkte, kıvrımlı ve belli belirsiz ufak kabarık şeklinde kendini gösterir. Baldırlarda görülen bu varis türü ciltte renk değişikliği yaratmaz ancak zamanla büyümektedir.
Büyük Toplardamar Varisleri; Dokunmadan dahi farkedilebilecek büyüklükte, kıvrımlı kabarık şekilde görülür. Yeşile yakın bir renkte meydana gelen bu varis türü baldır çevresi, bacak içinde ortaya çıkar.
Varis Belirtileri Nelerdir?
- Bacak uyuşması
- Bacaklarda mavi, mor, yeşilimsi şişlikler
- Damar görünümü
- Baca ağrısı
- Kaşıntı
Varis Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Varis bir süre sonra pıhtılaşma yaratacağından, bacaklarda kalınlaşma, yara oluşumu başlayabilir. Zamanla ayak bileği bölgesinde döküntüler ve yaralar meydana gelir. Varisin yırtılıp veya delinip, kanaması söz konusu olabilir. Nadir de olsa akciğere pıhtı atarak, yaşamsal bir sorun haline gelebilir.
Varisten Gelişimini Önlemenin Yolları
- Aşırı kilodan kaçınmak
- Uzun süre ayakta kalmamak
- Düzenli egzersiz yapmak
- Rahat, ortopedik ayakkabı tercih etmek
- Uzun süre bacak bacak üstüne pozisyonda durmamak
- Varis riskini artırdığı için kaplıcalardan uzak durmak
- Uzun süre ayakta durmak gerekirse ara molalarda yürüyüp, hareket etmek
- Lif açısından zengin besinler tüketilmelidir.
- Aşırı dar giysiler giymemek gerekir.
- Bacakları yukarı doğru uzaktarak dinlenmek faydalıdır.
Varis Tedavisi
Cerrahi müdahalelerde damar içerisine köpük verme yöntemi ya da iğne ile çekme yöntemiyle tedavi edilmektedir. Lazer tedavi yönteminde ise ışınlarla birlikte damarlar yakılır.
Varis İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Varis şikayetlerinde Kalp Damar Cerrahisi bölümüne gidilir.