Geniz Akıntısı Nedir?
Sağlıklı her insanda, her gün burun içinde bulunan mukus salgısı genize akmaktadır. Günde 1 litre kadar mukus, burun ve boşlukları nemlendirmek ve tozlardan koruma göreviyle salgılanır. Bu seviyede bir akıntı, insanlarda şikayet yaratmadan, farkında olmadan yutulur. Ancak mukus salgı düzeyinin artması sonucunda geniz akıntısı şikayeti başlar.
Sinüzit, grip gibi durumlarda meydana gelmesinin yanı sıra geniz akıntısı miktarını alerjik sebepler, bazı ilaçlar, sigara gibi faktörler tetikleyebilmektedir.
Geniz akıntısı bazı vakalarda ilerleyen dönemde orta kulak iltihabı, geniz eti büyümesi gibi durumlar ortaya çıkarır. Akıntıya mikrop bulaşmışsa ağız kokusu da yapabilmektedir. Çocuklarda geniz akıntısı alerjik, soğuk algınlığı gibi sebeplerden olabilir. Ayrıca burna bir cisim kaçması da geniz akıntısı sorununu yaratmaktadır.
Geniz Akıntısı Belirtileri
- Boğazda sürekli balgam hissi
- Öksürük
- Sürekli yutkunma
- Boğazda gıcık hissi
- Baş ağrısı
- Burun tıkanıklığı
Genik akıntısı olan kişideki öksürük, boğazdaki tahrişten kaynaklıdır. Gece yatma pozisyonuna geçildiğinde öksürük daha sık görülür. Geniz akıntısına burunda kaşıntı, tıkanıklık, hapşırık gibi belirtiler de eşlik ederse alerjik bir durum olup olmadığı araştırılmalıdır.
Geniz Akıntısı Nasıl Önlenir?
Günde yaklaşık 2,5 litre su içilmesi gerekir. Sigara, nargile gibi dumanlı, tozlu hava ortamlarında durulmamalıdır. Bazen buhar banyosu ve burnu tuzlu su ile yıkamak da faydalıdır.
Geniz Akıntısı Tedavisi
Geniz akıntısı tedavisinde eğer alerjik rinit durumu varsa, alerjen maddelerden uzak durulması gerekir. Burun içi spreyler ve ilaçlar önerilmektedir. Eğer kronik sinüzit durumu varsa, sinüzit tedavisine başlanılmalıdır. Geniz akıntısı şikayeti bir süre devam ettiğinde doktora başvurmak gerekir. Eğer burnun yapısından kaynaklı bir durum söz konusuysa ameliyat yapılmaktadır.
Geniz akıntısı tedavisinda kullanılan ilaçlarla şikayet iki hafta içerisinde ortadan kalkar. Ancak kronik bir sorun söz konusu ise, tedavi bazen aylar alabilir.
Geniz Akıntısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Geniz akıntısı şikayetleri görüldüğünde Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmelidir.