Coats Hastalığı Nedir?
Coats hastalığı, gözün görme hücrelerinden meydana gelen ağ tabaka yani retinanın damarsal gelişiminde bozukluk olduğunda görülür. İlk başta tek gözde tutulum meydana gelir, yıllar sonra ilerleme kaydederek ikinci gözde de tutulum olur. Gözdeki ağ tabakada damarlar yumak halini alır ve sıvı sızdırmaya başlar. Bu süreçte sıvı birikmesinden kaynaklı, retinada ayrılma ile birlikte görme kaybına kadar varan bir seyir izler. Nadir görülen bir göz damar hastalığıdır. Daha çok erkeklerde rastlanır.
Coats Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Görme kaybı
- Göz bebeğinde beyaz ışık yansıması
- Şaşılık
Coats Hastalığının Nedenleri
Retinal bölgedeki fonksiyonların bozukluğunda ortaya çıkabilir. Retina damarlarında genişleme, damar bitimlerinde baloncuk oluşması gibi sebeplerle meydana gelir.
Coats Hastalığı Tanısı
Bazı vakalarda rutin göz muayenesi sırasında tanı konulabilmektedir. Göz anjiyosu yapılarak sızıntı incelenebilir. Coats hastalığının en ayırıcı belirtisi retinoblastomlar yani gözdeki ağ tabakada oluşan tümörlerdir.
Coats Hastalığı Tedavisi
Hastanın durumuna göre, lazer tedavi, iğne tedavisi, kriyopeksi, retina dekolman cerrahisi, jukstafoveal telenjiektazi, enükleasyon gibi seçenekler uygulanır. Ameliyatla göz yerinden alınabilir veya doku yapıştırma işlemi yapılabilir. Tedavi ile hastalık kontrol altına alınır ancak hastada görsel olarak belirgin bir tablo ortaya çıkmaktadır.
Coats Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Hastalığın belirtileri görüldüğünde Göz Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gidilmelidir.