Su çiçeği (varisella) hastalığı nedir nasıl bulaşır? İşte belirtileri!

Su çiçeği (varisella) hastalığı nedir nasıl bulaşır? İşte belirtileri!

Su çiçeği hastalığı bulaşıcı mıdır? Su çiçeği aşısı kimlere ve ne zaman yapılmalıdır? Su çiçeği tedavisi nasıl yapılır?

Su çiçeği 15 yaş altı çocuklarda sık görülüyor..

Genelde çocuklarda görülen su çiçeği hastalığı, enfeksiyonlu ve ateşli bir hastalık olarak biliniyor.Su çiçeği tıp dilinde Varisella olarak ifade ediliyor.

15 yaş altı çocuklarda sık görülen su çiçeği 2 ile 3 hafta sürebiliyor. Küçükken su çiçeği geçirmeyenler ilerleyen yaşlarda su çiçeği çıkarıyor ve hastalık daha ağır seyredebiliyor.

Su çiçeğinin belirtileri nelerdir?

- Ateş

- Baş ağrısı

- Döküntü

- Kızarıklık

- Halsizlik

- İştahsızlık

- Kusma

- İçi su dolu kabarcıklar

Su çiçeği hastalığı bulaşıcı mıdır?

Su çiçeği bulaşıcı hastalıklar grubuna giriyor. Hapşırma, öksürme gibi sırasında karşıdaki kişiye su çiçeği bulaşabiliyor.

Özellikle çocukların okul ve kreş gibi kalabalık ortamda birbirlerine bulaştırması daha kolay oluyor. 

Su çiçeği çıkaran tekrar çıkarır mı?

Hastalığa karşı bağışıklık kazanıldığı için tekrar etme olasılığı düşük oluyor.Çok sık rastlanmasa da su çiçeği geçiren insanlar ikinci kez su çiçeğine yakalanabiliyor. 

Su çiçeği aşısı kimlere ve ne zaman yapılmalıdır?

Su çiçeği aşısı yaptıranların yarısından fazlası bu hastalıktan korunuyor.Bazen çocuk aşıya cevap verse bile çok nadir hafif bir suçiçeğinin gelişmesi ihtimaller arasında bulunuyor.

Su çiçeği hastalığını geçirmemiş olan 12-18 ay arası tüm bebeklerin, okula başlayacak olan çocukların,  okul personelinin, sağlık personelinin, hamile kalmayı planlayan kişilerin su çiçeği aşısı yaptırması gerekiyor. 

Su çiçeği aşısının bebeklere 12. ayını doldurur doldurmaz yapılması ,  okul öncesi çağlarda ise 4 yaş ile 6 yaş arasındaki süreçlerde su çiçeği aşısının ikinci dozunun yapılması faydalı oluyor. 

Su çiçeği aşısının yan etkileri nelerdir?

Aşının uygulandığı yerde  kızarıklık, sertlik bazen ateş görülebiliyor. Çok nadir olarakta kusma, baş dönmesi, kırgınlık, iştahsızlık gibi etkilere rastlanıyor.

Su çiçeği tedavisi nasıl yapılır?

Su çiçeği genelde tedavi edilmeden bir veya iki hafta içinde düzelen bir hastalık olarak biliniyor.Tedavisi bulunmuyor ancak su çiçeği aşısı bunu önleyebiliyor.

Uzmana gidildiğinde kaşıntıyı önleyecek ,ateşi düşürecek ilaçlar ve bulaşmasını engelleyecek tavsiyeler verebiliyor.

Su çiçeği için hangi doktora gidilmeli? 

Su çiçeği için Enfeksiyon hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.