Mantar Hastalığı Nedir?
Bir deri enfeksiyonu olan mantar hastalığı, gözle görünmeyen mikroorganizmalardan kaynaklı ortaya çıkar. Ayaklarda, tırnaklarda ve vücudun kasık, göğüs altı gibi bölgelerinde de görülmektedir. Vakalarda en çok ayak parmakları ve kasıklara rastlanılmaktadır. Sık antibiyotik kullanan ve bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilerde daha çok meydana gelir. Özellikle derinin kıvrımlı olduğu bölgelerde çıkar.
Mantar Hastalığı Bulaşıcı Mıdır?
Kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır. Mantar hastalığı olan kişilerin kullandığı aynı eşyaları kullanmamak gerekir. Mantar hastalığı insandan, hayvandan, topraktan, eşyalardan insanlara bulaşabilmektedir.
Mantar Hastalığı Türleri
Ayak Mantarı (Tinea Pedis); Ayak parmaklarında görülen bu türde deri soyulmaya başlar. Beyaz bir görünüm alır. Aynı ayakkabı, çorap giyme ve uzun süre bot giymekten meydana gelebilmektedir. Bulaşıcı olduğu için aynı eşyaların kullanılmaması gerekir.
Saç Kıran (Tinea Kapitis); Saçlı bölgede, dökülmeden kaynaklı açıklık oluşur. Saçsız kalan alanda kızarıklık, pullu deri meydana gelir. Havlu, tarak gibi ürünler ortak kullanılmamalıdır.
Tırnak Mantarı (Onikomikoz); Tırnaklarda görülen bu mantar türünde, tırnaklarda biçim değişikliği, kalınlaşma, sararma, grileşme gibi renk değişimi görülür. Eller ve ayaklar ıslak bırakılmamalıdır. Tırnak makası, terlik, eldiven, törpü gibi eşyalar ortak kullanılmamalıdır.
Vücut Mantarı (Tinea Korporis); Vücut bölgesinde görülen mantar, genellikle kadınlarda göğüs altı, erkeklerde kasıkta meydana gelir. Kaşıntı ve kızarıklık ile birlikte, deri pullu bir görünüm alır.
Mantar Hastalığı Neden Olur?
Uzun süre ayak ve ellerin nemli bırakılması, kişisel hijyene gerektiği kadar dikkat edilmediğinde ortaya çıkabileceği gibi, vücutta bulunan mantardan dolayı da meydana gelmektedir. Vücut direnci düşük olan kişilerde daha çok görülür.
Mantar Hastalığı Belirtileri
- Ayak mantarında deride beyeazlıkla birlike soyulma ve kaşıntı
- Vücut mantarında deride kızarıklık, kaşıntı ve pullanma görülür
- Tırnak mantarında renk ve biçim değişikliği, tırnak kopması
- Saç mantarında saçsız alanda kızarıklık
Mantar Hastalığından Korunmanın Yolları
- Vücutta uzun süre ıslak, nemli bölge bırakılmamalı.
- Banyo, havuz, hamam gibi ortak kullanım alanlarında hijyene dikkat edilmeli.
- Mantar hastalığı olan kişilerle aynı eşya kullanılmamalı.
- Normalin üstünde terleme olan kişiler, pudra kullanmalı.
- Kapalı ayakkabıların temizliğine dikkat edilmeli.
- Yaz aylarında ayağın hava alması açısından kapalı ayakkabı çok tercih edilmemeli.
Mantar Hastalığı Teşhisi
Doktor muayenesinde ultraviyole ışık altında mikroskobik inceleme sonrasında, mantarlı bölgeden örnek alınarak mantar kültür testi istenebilir. Muayene ve test sonrasında mantar hastalığı teşhisi konulmaktadır.
Mantar Hastalığı Tedavisi
Tedavi sürecinde mantar gelişimini önleyen antimikotik ilaçlar ve ağızdan alınan tabletler önerilebilir. İlaçların düzenli kullanımı önemlidir. Bazen 1 ay sürebilecek tedavi, 4-5 aya kadar varabilmektedir. Bu süreçte ilaçların doktorun önerdiği şekilde kullanılmasına dikkat edilmelidir. İlaçlı tedavi dışında, el, ayak, saçlı bölge gibi vücudun herhangi bir yerinde olan mantarın nemli kalmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü mantarlar yayılabilen özelliktedir.
Mantar Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Mantar hastalığı belirtileri görüldüğünde Dermatoloji (Cildiye) bölümüne gidilmelidir.