Lupus (Kelebek Hastalığı) Nedir?
Toplumda kelebek hastalığı olarak da bilinen Lupus hastalığı, bağışıklık sisteminin kendi vücuduna karşı antikor üreterek iltihaplanma yaratmasıdır. Hastalık daha çok 15-45 yaş arası kadınlarda görülmektedir. Kelebek hastalığı olarak bilinmesinin nedeni, burunlardan yanaklara doğru kelebek görünümünde bir kızarıklık olmasıdır.
Kendi vücuduna yabancılaşıp, antikorlarla savaş açan bağışıklık sisteminin bu bozukluğu, zamanla böbrekler, beyin, kalp gibi organlarda tutulum yaratarak farklı hastalıklar da ortaya çıkarabilmektedir. Her hastada farklı belirtiler yaratabilir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastada vücut dokuları harabiyete geçtiği için halsizlik, ağrılar görülür.
Lupus hastalarında omega-3 ve vitamin D desteği alması yararlıdır. Düzenli bir uyku ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmelidirler. Psikolojik açıdan stres, depresyon gibi durumlar yaşansa da, moral düzeyini yüksek tutmak gereklidir.
Lupus Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Ağız içi aftlar
- Eklemlerde ağrı, şişlik
- Böbreklerde tutulum olduğunda, iltihaplanma, idrarda kan
- Beyin etkilendiğinde felç, kriz
- Akciğer ve kalp bölgesinde tutulum olduğunda göğüs ağrısı, nefes zorluğu
- Burundan yanaklara doğru kızarıklık, döküntü
Lupus Hastalığı Tanısı
Doktor muayenesi sonrasında, hastanın durumuna göre hastalığın teşhisi için anti nükleer antikor (ANA) testi, anti çift zincir DNA testi, Anti-Ro antikor testi, antifosfolipid antikor testi, eritrosit sedimantasyon düzeyi gibi testler yapılmaktadır. Eğer doktor tarafından gerekli görülürse tutulum olduğu şüphelenilen organlarla ilgili böbrek, karaciğer fonksiyonunu incelemek açısından testler isteyebilir.
Lupus Hastalığı Tedavisi
Hastalık tamamen ortadan kaldırılmaz ancak tedavi ile hastadaki şikayetler kontrol altına alınır ve hastanın rahat etmesi sağlanır. Böylece hastalığın ilerlemesinin önüne geçilir. Hastanın durumuna göre anti-inflamatuar, anti-malariyal ilaçlar, kortikosteroidler, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar önerilmektedir.
Lupus Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Lupus hastalığı için Romatoloji bölümüne gidilir.