Farenjit üst solunum yolu rahatsızlıkları arasında ilk sırayı alıyor..
Yutak iltihabı yada kronik boğaz kızarıklığı olarak da bilinen farenjit, burun ve ağız boşluğunun arka duvarında oluşan iltihap olarak tanımlanıyor.
Bronşit oluşumuna neden olabilen farenjit hastalığı üst solunum yolu rahatsızlıkları arasında ilk sırayı alıyor. Farenjitin yaygın bir hastalık olmasını en büyük nedeni kişiden kişiye geçmesi oluyor.
Farenjitin belirtileri nelerdir?
- Boğazda ağrı ve kuruluk
- Yutkunmada zorluk
- Baş ağrısı
- Balgam oluşması
- Halsizlik
- Geniz akıntısı
- Burun akıntısı
- Ateş
- Öksürük
- Kulak ağrısı
- Boğazın şişmesi
- Kas ve eklem ağrıları
Özellikle kış mevsiminde ortaya çıkan farenjit akut hastalıktan kronik hastalığa dönüşebiliyor. Kişi ağzını açtığında iltihap görülebiliyor.
1.Akut farenjit nedir?
Aniden ortaya çıkan akut faranjitin en çok görülme sebebi virüs kaynaklı oluyor. 3 ile 10 gün arasında iyileşebilen akut faranjitte baş ağtısı, yutkunma güçlüğü, burun akıntısı görülebiliyor. Doktorların uyguladığı antibiyotikli ve antibiyoktiksiz tedavilerle iyileşme sağlanıyor.
2.Kronik farenjit nedir?
Daha hafif seyreden kronik farenjitte ise hasta tam iyileşemiyor. Ateş, halsizlik, yutkunma zorluğu, kırgınlığın görüldüğü akut farenjitin sürekli görülmesinin ardında bazı nedenler bulunuyor. Bunlar sinüs hastalıkları, ağızdan nefes almak, alerji, sigara ve kullanımı gibi faktörler oluyor.
Farenjit nasıl teşhis edilir?
Farenjit belirtileri hisseden kişinin Kulak- Burun- Boğaz uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Muayene ile dil arkasına bakıldığında boğazın kızarmış olduğu görülüyor. Elle boğaz şişliğine bakılıyor. Doktor muayeneden sonra boğaz kültürü ve bazı laboratuvar testleri isteyerek teşhisi koyuyor.
Farenjit tedavisi nasıl yapılır?
Vrüslerden kaynaklanıyorsa antibiyoktikler farenjit için etkili olmuyor. Ancak ilerlemiş enfeksiyonlarda ya da bağışıklık sisteminin çok zayıf olduğu durumlarda antibiyotik kullanımı uygun görülüyor. Antibiyotiklerin yanında ağrı kesen ve ateş düşürücü ilaçlar, burun açan spreyler, öksürük kesiciler ve gargaralar kullanılabiliyor.
Tedavisi zor olan kronik farenjitte hem doktorun tedavi uygulaması hem de hastanın birtakım durumlara dikkat etmesi gerekiyor. Ancak yine de kronik farenjit çoğu zaman tam olarak iyileşemiyor. Tedavinin adını koymak için kronik farenjiti ortaya çıkaran başka bir faktör olup olmadığı kontrol ediliyor.Eğer bulunursa önce onun tedavisi yapılıyor. Alerjik hastalıklar, burunda et, sinüsler, reflü gibi hastalıklar öncelikle gideriliyor.
Farenjit hastaları nelere dikkat etmeli?
- Sigaradan uzak durmak
- Hava kirliliğinden uzaklaşmak
- Tuzlu su ile gargara yapmak
- Asitli ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak
- Bol su içmek
- Klima kullanımını azaltmak
- Yüksek sesle konuşmamak
- Bal, zencefil, limon, sarımsak gibi doğal yiyecekler tüketmek
- Aşırı sıcak ve soğuk içeçeklerden uzak durmak
Farenjit hastaları hangi bölüme gitmeli?
Farenjit hastalarının Kulak- Burun- Boğaz bölümüne gitmeleri gerekiyor.