Boyun fıtığı tedavi edilmezse felç kalınabiliyor..
Sıkça karşılaşılan ağrılar arasında bulunan boyun fıtığı, aşınması ve fıtıklaşması olarak karşımıza çıkıyor.Her ağrı boyun fıtığı anlamını taşımıyor.
Omuriliğe yapılan baskı kollara çift taraflı ağrı olarak geliyor. Genellikle 30-50 yaş aralığında sıkça görülüyor. Boyun fıtığının tedavisi yapılmaz ve önlemi alınmazsa hasta felç olabiliyor.
Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?
Boyun fıtığının belirtileri fıtığın yerine, hastalığın süresine göre ve kişiden kişiye değişiyor. En sık karşılaşılan boyun fıtığı belirtileri şu şekilde:
- Kollar ve ellerde uyuşma hissi
- Boyun,sırt,kol ve omuzlarda ağrı
- Kollarda güç kaybı
- Yürüme güçlüğü ve ve oluşan dengesizlik
- Kollarda karıncalanma
- Bulantı
- Başdönmesi
- Kulak çınlaması
Boyun fıtığı neden oluyor?
- Duruş bozukluğu (bilgisayar ve televizyon başında uzun saatler eğik oturmak,
- Yaşlılık
- Sigara kullanmak
- Genetik yatkınlık
- Egzersiz yapmamak
- Aşırı kilo alımı
- Boynu kütletmek
- Ağır yük kaldırmak
- Uygun yastık seçimi yapmamak
Boyun fıtığı teşhisi nasıl konulur?
Boyun fıtığı belirtileri olanların öncelikli olarak doktora muayene olması gerekiyor. Muayeneden sonra MR incelemesiyle teşhis genellikle konluyor. Kapalı alan fobisi olan kişiler için açık manyetik rezonans cihazları da bulunuyor.
Bu tetkikler sonucunda bazı hastalarda boyunda kireçlenme yada boyun bölgesinde omurilik kanal darlığı yani spinal stenoz ortaya çıkabiliyor. Boyunda dar kanal veya omurga kanal darlığı denilen bu hastalığı boyun fıtığından ayırt etmek gerekiyor. Aynı zamanda boyun bölgesi tümörleri, sırt fıtığı, sırtta dar kanal olması, sırt bölgesi tümörlerinin ayırıcı teşhiste göz önünde alınması önemli oluyor.
Boyun fıtıkları nasıl tedavi edilir?
Boyun fıtığı tedavilerinde ilk olarak hastanın ağrı kesici ve kas gevşetci ilaçlarla ağrısını ortadan kaldırmak oluyor. Aynı zamanda doktorun verdiği boyun egzersizlerini yapmakta ağrıyı hafifletebiliyor.
Ameliyatsız önlemler işe yaramadığı takdirde ameliyat önerilebiliyor. Boyun fıtığı ameliyatında amaç, omurilik ve sinirler üzerindeki baskıyı yok etmek oluyor.Bu diskektomi denilen bir işlemle yapılıyor. Ameliyatın boynun önünden mi yoksa arkadan mı yapılacağı ile ilgili teknik karar disk herniasyonunun tam konumu, cerrahın tecrübesi ve tercihleri gibi pek çok etkenle belirleniyor.
Boyun fıtığında spinal füzyon cerrahisi adında bir yöntem daha bulunuyor.Spinal füzyon cerrahisiyle uygulanan bölgede hareket yok oluyor. Füzyon uygulamak yerine çıkartılan diskin yerine konacak hareketli protezler uygulanabiliyor. Fakat protez uygulaması her hasta için söz konusu olamıyor.Protez uygunluğu için en iyi kararı doktor veriyor.
Boyun fıtığı olmamak için ne yapılmalı?
- Oturuş pozisyonları dikkat etmek, kambur oturmamak gerekiyor
- Her gün boyun egzersizleri yapmak
- Ağır eşyalar taşımamak
- Uzun süre bilgisayar başında oturmamak, ara vermek
- Kitap okuma pozisyonuna dikkat etmek
- Uyurken boynun altına destekleyici bir yastık almak
- Soğuk havalarda boynu korumak
- Yürürken dik yürümek
- Ani ve sert hareketlerden kaçmak
- Televizyon karşısında uyuyup kalmamak
- Bol bol yüzmek
Boyun fıtığı için hangi bölüme gidilir?
Boyun fıtığı için Ortopedi bölümüne gidilmesi gerekiyor.