Göz Kuruluğu Belirtileri Neler? Gözyaşı Eksikliği Neden Olur?

Göz Kuruluğu Belirtileri Neler? Gözyaşı Eksikliği Neden Olur?

Gözyaşı eksikliği durumunda ortaya çıkan göz kuruluğunun belirtileri ve nedenleri neler? Göz kuruluğunda hangi tedavi yolları uygulanmaktadır?

Göz Kuruluğu Nedir?

Gözün en iç kısmındaki mukus tabakası, orta kısımdaki sulu tabaka ve gözün en önünde yani dışta yer alan yağlı tabakadan meydana gelen gözyaşı tabakasında, bu kısımlardan birinin işlevlerinde bozukluk olduğunda göz kuruluğu ortaya çıkar. Göz kuruluğu tedavi edilmezse enfeksiyon kapma ihtimali artmaktadır.

Gözyaşının yetersiz olması ile birlikte göz yaşında bulunan elektrolit, yağ, protein gibi maddelerin eksikliği yaşanır. Bu durumun sürekliliğinde göz dış yüzeyinde beslenme olmayacağından, gözde tahrişle birlikte enfeksiyona kadar varan bir süreç yaşanmaktadır.


Göz Kuruluğu Risk Faktörleri

- Fazla bilgisayar kullanmak

- Uzun süre kontakt lens kullanmak

- Kuru hava ortamı

- Yaşlılık

- Depresyon ilaçları

- Romatizmal hastalıklar

- Göz tansiyonu için kullanılan bazı damlalar


Göz Kuruluğu Belirtileri

- Kaşınma

- Gözde tahriş

- Görmede bulanıklık

- Işığa karşı hassasiyet

- Gözde batma, yanma

- Kızarıklık

- Klimalı ortam

- Aşırı sigaralı ortam


Göz Kuruluğu Teşhisi Nasıl Yapılır?

Göz kuruluğu tanısı koymak için, göz doktoruna muayene sırasında hasta öyküsü dinlenir. Uzman doktor tarafından yapılan muayene ile fark edilebilmektedir.


Göz Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi edilebilen bir rahatsızlık olan göz kuruluğunda öncelikle suni gözyaşı damlaları verilmektedir. İleri boyutta olan göz kuruluğu durumlarında gözyaşı kanalına tıkaç uygulaması ya da lazerle kapatılması gibi yöntemler uygulanmaktadır. Göz kuruluğu olan kişinin günlük yaşamında, sigara dumanından kaçınması, bilgisayar başında fazla vakit geçirmemesi, kuru ortamlardan uzak durması gibi durumlara dikkat etmesi gerekir. Uzun süre kontakt lens kullanan kişilerde daha çok ortaya çıkan bu durum karşısında gözlük kullanımına başlanabilir.