Tıptaki adıyla preeklampsi, halk tarafından bilinen adıyla gebelik zehirlenmesi, hamile olan kadınlarda yüksek tansiyon ve idrar yoluyla çok fazla protein atılması olarak ifade ediliyor.
Gebelik zehirlenmesi bazı bireylerde çok hafif seyrederken bazı bireylerde çok şiddetli bir hal alabiliyor ve müdahale edimesi gerekiyor.
Gebelik zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
- Şiddetli baş ağrısı
- Bilinç kaybı
- Nefes almada güçlük
- El,ayak ve yüzde şişlik
- Göz sorunları
- Yüksek tansiyon
- Mide ve karın ağrısı
- Az idrara çıkma
- Bebeğin hareketlerinin azalması
Gebelik zehirlenmesi kimlerde görülür?
- İlk hamilelikte
- İkiz gebelikte
- Obez olan gebelerde
- Kronik böbrek hastası olan annelerde
- 1. derece akrabalarda gebelik zehirlenmesi olması durumunda
- 4 çocuğun üzerinde doğum yapan annelerde görülüyor.
Gebelik zehirlenmesi kaçıncı ayda olur?
Gebeliğin 20. haftasından sonra tansiyonun 140/90 mmHg üzerinde olması halinde gebelik zehirlenmesi ortaya çıkıyor.
Gebelik zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
Hamilelik zehirlenmesi tanısında öncelikli olarak tansiyon ölçümünün yapılması gerekiyor. Hafif gebelik zehirlenmesinde tansiyon yani kan basıncı 140/90 mmHg üzerind oluyor.
Şiddetli gebelik zehirlenmesinde ise bu durum, 160/110 mmHg üzerine çıkıyor. Tansiyon ölçümü dışında yapılan tetkiklerde, idrarda protein seviyesi bakılıyor. Aynı zamanda kan tahlilleri ve göz dibi muayeneside zehirlenme teşhisinde önemli oluyor.
Gebelik zehirlenmesi nasıl tedavi edilir?
Hafif gebelik zehirlenmesi halinde bebek ve anne yakından takip ediliyor. Ancak gebelik zehirlenmesi ağır bir hal almış ise bebeğin dış ortamda yaşayacağı düşünülüyorsa, doğum geç kalmadan yaptırılıyor.
Bebek anne karnından uzaklaşmadan, tedavi tam olarak gerçekleşmiyor. Şiddetli gebelik zehirlenmesi durumlarında ise zehirlenmenin büyümemesi adına anne adayına magnezyum tedavisi uygulanıyor. Doğumdan sonra da anne adayının yoğun bakıma alınabiliyor.
Gebelik zehirlenmesi öldürür mü?
Hamilelik zehirlenmesine anne adaylarının yaklaşık olarak yüzde 10’unda karşılaşılıyor. Erken teşhis edilmezse ve önlem alınamazsa hem anne hem de bebek adına ölümcül olabiliyor.
Gebelik zehirlenmesi tekrar eder mi?
Gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) tekrar edebiliyor bunun için anne adaylarının kilolarına dikkat etmeleri, stresten uzak durmaları, düzenli beslenip düzenli uyumaları gerekiyor. İkiz hamilelikler de gebelik zehirlenmesinin tekrarında büyük önem taşıyor.
Gebelik zehirlenmesi için hangi doktora gidilmeli?
Gebelik zehirlenmesinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gitmek gerekiyor.