Keratokonus Nedir?
Keratokonus, gözün en dışındaki saydam tabaka olan korneanın öne doğru sivrilmesi durumunda ortaya çıkar. Keratokonus hastalığında korneadaki şekil değişikliği ile birlikte görmede sorunlar oluşur. Göze gelen ışığı kırarak, net görüş kabiliyetini sağlayan korneanın şekli değiştiğinde, ışığı kırma kuvveti zarar görür. Bunun sonucunda bulanık görme, odaklanma gerektiren işlerde zorlanma gibi sorunlar yaşanır.
İki gözde de etki yaratan Keratokonus hastalığı, çoğunlukla ergenlik zamanında başlamaktadır. Ancak 20-40 yaş arasında ilerleme kaydetmektedir. Keratokonus, iki bin kişiye bir görülmektedir.
Keratokonus Nedenleri
Henüz nedeni tam olarak bilinmemektedir. Fakat Keratokonus hastalığında sert kontakt lensler, genetik yatkınlık, alerjik sebeplerden kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca, lazer tedavisine uygun durumda olmayan göz ameliyatlarından sonra, korneada zayıflama olduğu için meydana gelebilmektedir.
Keratokonus Belirtileri
- Gözde kamaşma
- Işığa karşı duyarlı olma
- Gözlükle dahi net görüş sağlayamama
- Astigmat ve miyopun sürekli ilerlemesi
- Gözde alerji ya da kaşıntı
Keratokonus Tanısı Nasıl Konur?
Topografik incelemeler sonrasında Keratokonus hastalığı teşhis edilebilmektedir. Keratokonus tedavi edilmediğinde, hastalık körlüğe kadar varabilir.
Keratokonus hastalarına lazer ameliyat tedavisi yapılmamalıdır. Keratokonustan dolayı zayıflayan saydam tabaka, lazer uygulama ile daha da yıpratılır.
Keratokonus Tedavisi
Crosslink; Bu tedavi yönteminde zayıf olan korneayı kuvvetlendirmek için göz için damla verilir. Ayrıca saydam tabakaya ultraviyole A uygulanır. Bu işlemlerle korneada bulunan kollajen liflerin birbiriyle olan uyumu arttırılmaktadır.
Intacs (Halka Tedavisi); 15 saniye süren lazerle açılan göze, yarım daire şeklinde iki saydam tabaka yerleştirilir. Tabakaların kalınlığı hastanın durumuna göre belirlenir. Bu yöntemle görme kabiliyeti artar ve sivrilen gözdeki biçim bozukluğu ortadan kaldırılır.