Görme bozukluklarından olan astigmat, gözlerin kornea bölgesinde oluşan bir şekil bozukluğu sonucunda meydana geliyor. Toplumda yaygın bir göz rahatsızlığı olan astigmat bulanık görmeye sebebiyet veriyor.
Astigmatın düzenli ve düzensiz olarak iki türü bulunuyor. Düzenli astigmatta iki farklı düzlemde birbirine dik iki çizgi oluşuyor. Bu iki dikey çizgi astigmatın meridyenleri oluyor. Düzenli astigmatta silindirik mercekler kullanılıyor ve görüntüde düzelme izlenebiliyor.
Düzensiz astigmat korneada iltihap sonrası, ülser, kornea zedelenmeleri sonucunda meydana geliyor. Düzensiz astigmat varlığında sonradan oluşan bir sebep bulunmuyorsa keratokonus hastalığının habercisi olabiliyor.Keratokonus hastalığının erken teşhisi ve tedavisi oldukça önem taşıyor.
Astigmat belirtileri nelerdir?
Anlaşılması zor olan astigmatın bir çok sebebi bulunuyor. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
- Baş ağrısı
- Gözlerin kısılarak bakılması
- Göz çevresinde ağrı
- Uzak mesafede oluşan netlik kaybı
- Okunulan yazıların üst üste gelmesi
- Gözlerin çabuk yorulması
- Koşarken ve yürürken oluşan denge kayıpları
- Bulanık görme
Astigmat hastalığının sebepleri nelerdir?
Kalıtsal olan ve doğumda oluşan astigmat, günlük alışkanlıklardan ve gözlerdeki diğer iyi ve kötü durumlardan da etkilenebiliyor.
Astigmat dereceleri nelerdir?
Astigmat dereceleri 180 derece üzerinden beşe ayrılan meridyenler olarak hesaplanıyor. Astigmat eksenleri ölçme sırasında birbirini tamamlayacak şekilde sonuç vermesi gerekiyor. Örneğin 25 değerinin karşılığı diğer göz ile 155 olması gerekiyor. Bunu farklı örneklerle 50 – 130 ya da 10 – 170 şeklinde bölünebiliyor.
Normal bir göz için astigmatın derecesi 0 olarak biliniyor. İnsanlar farketmese de birçok insanın gözünde 0,50 oranında müdahaleye gerek görülmeyen dereceler oluyor.
Astigmat tedavisi nasıl olur?
Astigmat tedavisinde uzmanlar tarafından gözlük, lens kullanımı yada lazer tedavi öneriliyor. İlk olarak yapılan doktor muayenesine göre belirlenen uygun gözlüğün kullanılması gerekiyor. Gözlük sadece kitap okuma yapıldığında, televizyon izlendiğinde yada bilgisayar başında durmak gibi etkinlikler için değil, sürekli olarak kullanılması tavsiye ediliyor.
Gözlük kullanmak tam olarak astigmatı geçirmiyor.Yalnızca takıldığı zamanlarda göz kusurunu ortadan kaldırıyor. Astigmatta göz numaralarının zaman zaman yükselmesi veya azalması normal bir durum.
Lens ise gözlük kullanmak istemeyen kişilerin tercih edeceği bir seçenek oluyor. Ancak lenslerin türü ve kullanımı gibi konuların hastalar için çok da kolay olmayacağı söyleniyor.
Astigmat tedavisinde yüksek başarı sağlayan bir yöntem de lazer uygulaması oluyor. Ancak bütün astigmatlar lazer tedavisi için uygun görülmüyor. Hastaların ancak yüzde 50 sine lazer yapılıyor. Lazerin uygulanabilmesi için hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları da etkiliyor.
Astigmat kaç yaşında durur?
Astigmattaki ilerleme, yaşla alakalı değil gözün kullanımı ile doğrudan orantılı oluyor. Genellik bilgisayar başındaçok oturan, gözlerini yoran, ışığa ve okuma açısına dikkat etmeyen bireylerde, astigmat dereceleri hızla artıyor.
Normal koşullarda göz derecelerindeki ilerleme 21 – 22 yaş aralığında sona eriyor. Bu yaştan sonra göz kontrollerinde yaklaşık olarak aynı dereceler alınıyor. Ancak gözlük kullanımı gereken ilerlemiş astigmat sorunlarda, kişinin gözlük kullanmaması sonucunda gözler kendini çok fazla zorlayacağı için derecede ciddi bir ilerleme olabiliyor.
Astigmat hastalığı için hangi bölüme gidilmeli?
Astigmat hastalığı için göz hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.