Behçet Hastalığı Nedir Bulaşıcı Mıdır? Behçet Hastalığı Tutulum Belirtileri

Behçet Hastalığı Nedir Bulaşıcı Mıdır? Behçet Hastalığı Tutulum Belirtileri

İltihaplı romatizmal bir hastalık olan Behçet hastalığı, vücutta bir çok bölgede tutulum yaratabilmektedir. Behçet hastalığı ilk defa 1937 yılında tanımlanmıştır.

Behçet Hastalığı Nedir?

1937'de Türk Dermatolog Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından tanımlanan Behçet hastalığı, cinsel organda ve ağızda çıkan yaraların, vücudun diğer bölgelerinde tutulum yaratmasıyla meydana gelen iltihaplı romatizmal bir hastalıktır. Behçet hastalığı kalıtsal ya da bulaşıcı bir hastalık değildir.  


Behçet Hastalığı Belirtileri

Behçet hastalığı, vücutta çoğu organda tutulum gösterebilmektedir. Vakalar arasında en çok tutulum olan bölgeler göz, ağız, deri, genital, eklem, damarlar, beyin, sindirim sistemidir.


- Genital bölgede bulunduğu yere göre iz bırakan ya da bırakmayan yaralar

- Sıklıkla bacak olmak üzere deride ağrılı, kabarık ve kızarıklık şeklinde şişlikler 

- Damarlarda tutulum olduğunda, iltihap kaynaklı yapışkan kıvamında pıhtılaşma olmakta ve damarlarda genişleme görülmektedir.

- Eklem ağrıları, şişlikleri

- Akciğer atardamarlarının genişleyerek yırtılması ile akciğer içi kanama

- Gözün iç tabakasında ya da damarlarında iltihaplanma, gözde kızarılık

- Beyinde tutulum olduğunda inme, ensede sertlik, baş ağrısı, bulanık şuur gibi belirtiler verir.

- Ağız içinde, dil yüzeyinde, yanak içlerinde, dudak içinde yara oluşumu


Behçet Hastalığı Nedenleri

Behçet hastalığının kesin nedeni henüz saptanamamıştır. Fakat Behçet hastalığı vakalarına bakıldığında enfeksiyon hastalıkları ve genetik yatkınlık sebepler arasında yer almaktadır.


Behçet Hastalığı Teşhisi 

Behçet hastalığı teşhisinde doktor tarafından elde edilen klinik bulgular önem taşımaktadır. Hastada yıl içerisinde üçten fazla ağız yaraları, genital yaralar olması ve deride döküntü, gözde belirtiler görüldüğünde Behçet hastalığı işaretleri kuvvetlidir. Behçet hastalığında en çok göz ve ağız bölgesinde belirti vermektedir. 


Behçet Hastalığı Tedavisi 

Tedavi yöntemi hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Tedavi şekli ve süreci, Behçet hastalığının hangi bölgede, hangi seviyede tutulum gösterdiği ile alakalıdır. Hastalığın tedavisinde belirtilere göre iltihabı baskılayan ilaçlar, pomadlar önerilebilir. İlaçlı tedavi, fizik tedavi ve cerrahi tedaviler hastanın durumuna göre uygulanabilir.


Behçet Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Behçet Hastalığı için varsa Romatoloji bölümünde yoksa Dahiliye (İç Hastalıkları) bölümüne gidilir. Hastalığın tutulum yaptığı bölgelere göre, diğer branşlarla birlikte ortak çalışma yürütülür.