Bel Fıtığı Nedir Neden Olur? Bel Fıtığının Belirtileri ve Tedavisi

Bel Fıtığı Nedir Neden Olur? Bel Fıtığının Belirtileri ve Tedavisi

Bel fıtığı nedir? Bel fıtığının belirtileri ve nedenleri neler? Bel fıtığı olanlar nelere dikkat etmelidir? Bel fıtığında nasıl bir tedavi süreci izlenir?

Bel Fıtığı Nedir?

Bel, beş omur ve bir  diksten meydana gelir. Vücut ağırlığının en çok bindiği yer olan bel bölgesinde yer alan omurlar, sinir kökleri ve omuriliği zararlardan korumaktadır. Omurlarda ya da diskte oluşan bir durum bel fıtığına sebebiyet verebilir. Bel fıtığında düzenli egzersiz, ağır yük kaldırmamak, uzun süre masa başında oturmamak gibi basit alışkanlıklar önemlidir. Yerden bir şey kaldırırken dahi dizleri kırıp kaldırmak gerekir.


Bel Fıtığı Neden Olur?

En fazla 20-40 yaş grubunda görülen bel fıtığı, bazı meslek gruplarında sıklıkla yapılan fiziksel hareketler sonucunda oluşabilir. İnşaat çalışanları, sporcular, depo çalışanları gibi yük kaldırma ya da sürekli aynı bel hareketini maruz kalma durumunda ortaya çıkabilir. Aşırı kilolu insanlarda bel fıtığı oranı yüksektir. Vücudun bel kısmındaki disk, fazla kiloyu taşırken gördüğü baskıdan dolayı işlevini zamanla kaybedebilir. Hareketsiz bir yaşam tarzında, vücut ağırlığını taşıma görevine fayda sağlaması gereken kaslar güçsüz olduğu için, tüm ağırlık disklerin üzerinde olur. Bu tip nedenler bel fıtığı oluşumunu tetiklemektedir. 


Bel Fıtığı Belirtileri

- Denge kaybı

- İdrar kaçırma

- Ayak uyuşması

- Bacak ağrısı

- Bel ağrısı

- Hareketlerin kısıtlanması

- Hemen hissedilen yorgunluk

- Yürürken ve otururken zorluk çekmek


Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Bel ağrısıyla gelen hastada bel fıtığı teşhisi için Manyetik Rezonans görüntüleme (MR) ile kesin teşhis konulabilir. MR çekimi ile hastalığın hangi safhada olduğu da görülmektedir. Doktor muayenesi sonrasında tedavi sürecinde bazen Sinir Ölçüm Testi yani EMG istenebilir.


Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri Neler?

Bel fıtığı tedavisinde, beldeki diskten bacağa uzanan sinirlerin üzerindeki baskının seviyesi önemlidir. Erken safhada olan vakalarda, ilaçlı tedavi ile birlikte istirahat tavsiye edilmektedir. Bu süreçte hasta iki kilonun üzerinde bir yük kaldırmamalı, zorlayıcı bel hareketlerinden kaçınmalı, belini sıcak tutmalı ve stresten uzak kalmalıdır. Bel fıtığında sert yatakta yatmanın toplumda bilinenin aksine olumlu bir etkisi yoktur. Hatta çok sert yataklar zarar verebilmektedir.

Bel fıtığında ilaçlı tedaviye cevap alınamıyor ve hastanın şikayetleri devam ediyorsa, fizik tedaviye başlanır. Fizik tedavi uzman hekim kontrolünde yapılmaktadır. Fizik tedavi sürecinde de ağrılarda azalma yoksa, nükleoplasti metodu denilen bir yöntemle, beldeki diskin içine iğne ile girerek diski usıtıp fıtığın çökmesi sağlanır. Lokal anestezi ile yapılan bu yöntemde, fıtık tamamen yok olmaz. Ağrıları kontrol altına almak amaçlanır.


Bel Fıtığında Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Bel fıtığında medikal tedavi ve fizik tedavi uygulamaları işe yaramazsa, ameliyat gerekebilir. Ameliyatla disk temizlenerek, sinirlere olan bası yok edilir. Bel fıtığında mikrodiskektomi, açık diskektomi ve endoskopik bel fıtığı ameliyatı yöntemleri uygulanır. 

Açık Diskektomi; Hastanın yüzüstü pozisyonda olduğu bu ameliyat, genel anestezi şeklinde yapılıyor. Fıtık olan bölgeden 3-5 cm arasında bir kesiden girilerek, disk temizlenir. Mikrodiskektomide ise en fazla 1,5 cm'lik bir kesiden ameliyat yapılır. Bu ameliyat türünde lokal anestezi uygulanır. Endoskopik bel fıtığında ise 1 cm boyutunda kesi atılarak, endoskopik ameliyat gerçekleştirilir. Bu ameliyat da ise epidural ve lokal anestezi yapılır.


Bel Fıtığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Bel fıtığı için Nöroloji bölümüne gidilir. Gerekli görüldüğü takdirde Fizik Tedavi bölümüne yönlendirme yapılır.