Erken tanı önem taşıyor...
Sigara ve alkolün yüksek oranlarda neden olduğu kanser türlerinden biri gırtlak kanseri olarak karşımıza çıkıyor. Gırtlak kanseri kanser türleri arasında, görülme sıklığı açısından ilk 10 arasında yer almıyor.
Gırtlak kanserinin oluşumu hemen hemen diğer kanserlerin oluşumuyla benziyor. Eskiyen hücrelerin yenileriyle yer değiştirdiği sırada eski hücrelerin ölmemesi ve birikmesiyle kanser hücreleri oluşuyor.
Vücudun ihtiyaç duymadığı bu eski hücrelerin birikmesi sonucu tümörler türüyor ve diğer kanser türlerinde de olduğu gibi bu tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabiliyor. Kötü huylu kanser hücreleri tedavi edilse bile yeniden oluşmaya müsait yapıda oluyor.
Gırtlak (Lareks) kanserinin belirtileri
-Ses kısıklığı
-Yutkunma zorluğu ve yutkunurken ağrı,
-Gırtlak bölgesinde şişlik,
- Geçmeyen öksürük,
-Geçmeyen boğaz ağrısı,
-Nefes kokusu,
-Kulak ağrısı,
-Nefes darlığı,
-Nefes alıp verirken hırıltı çıkarma,
-Nedeni belirlenemeyen kilo kaybı,
-Halsizlik ve aşırı yorgunluk.
Gırtlak (Lareks) kanserinin sebepleri nelerdir?
-Sigara
-Genetik etkenler
-Kızarmış gıda tüketmek
Zehirli maddelere maruz kalmak
Gırtlak kanseri teşhisi nasıl konur?
Gırtlak kanserinden kuşku duyulduğu takdirde, hasta rijid veya fleksibl larengoskop ile muayene ediliyor. Eğer normal dışı bir oluşum saptanırsa lokal yada genel anestezi altında tümör kuşkusu olan bölgelerden biyopsi alınarak kesin tanı konuluyor.
Tanı aşamasında; boyun ultrasonu, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılarak hastalığın yaygınlığı konusunda bilgi sahibi olmak gerekiyor.
Gırtlak kanseri tedavisi nasıl yapılır?
Kanser tedavisi keşfedildiği evreye göre farklılık gösteriyor. Gırtlak kanserinde başlangıç seviyesinde tespit edildiğinde yani erken teşhis edildiğinde radyasyon terapisi kullanılırken, ilerlediği durumda tespit edildiğinde kemoterapi ve radyasyon bir arada kullanılıyor.
Gırtlak kanserinde en çok kullanılan yöntem ameliyat oluyor. Ameliyat bölgesinin neşter ve lazer aracılığıyla açılarak kanserin ilerlemesine göre gırtlağın bir kısmının ya da tamamının alınmasıyla yapılıyor. Eğer gerek duyulursa ameliyat sırasında lenf bezleri de alınabiliyor.
Lazer cerrahisi ile de Oldukça erken saptanan, özellikle ses tellerinde yerleşimli gırtlak kanserlerinde bazen boyuna hiç kesi yapılmadan, delik açılmadan sadece ağız içinden de uygulanması mümkün oluyor.
Kullanılacak yöntem hastanın genel sağlık durumuyla ve kanser hücrelerinin diğer organlara sıçrayıp sıçramadığıyla yakından ilgili oluyor.
Gırtlak kanseri için hangi bölüme gidilmeli?
Gırtlak hastalıkları için Kulak Burun Boğaz Bölümü'ne gidilmesi gerekiyor. Eğer doktor farklı durumlardan şüpheleniyorsa, sizi başka bir bölüme yönlendirebiliyor.