Peyronie Hastalığı Nedir?
Peyronie hastalığının adı, 18. yüzyılda hastalığın ilk tanımlamasını yapan Fransız Cerrah François Gigot de la Peyronie'den gelmektedir. Peyronie hastalığı, penis sertleşmesi işlevini yerine getiren süngerimsi dokularda tabaka şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Penis dokusunda sertlik oluşumu ve biçim bozukluğu meydana gelir.
Peyronie hastalığında, penisin üstünde oluşan ve sertleşme, esneme kabiliyetini azaltan sert kısımlara Peyronie plakları denir. Bu plaklar peniste eğrilik, biçim bozukluğu, sertleşme sorunu problemlerin dışında penis boyunda da kısalma durumunu yaratır. Bu hastalığa 40-60 yaş grubunda daha çok rastlanılmaktadır. Hastalık iki evrede incelenir.
Akut İnflamasyon; 6-18 ay arasında devam eden hastalık, başlangıç seviyesindedir.
Kronik Evre; Hastalığın yerleşmiş olduğu, peniste sorunların arttığı ve ciddi bir eğriliğin görüldüğü evredir.
Peyronie Hastalığı Neden Olur?
Peyronie hastalığı doğuştan olabileceği gibi sonradan da penis eğriliği şeklinde görülme ihtimali yüksektir. Hastalığın görülme etkenlerinden biri peniste yaşanan küçük yaralanma, yırtılmalardır. Cinsel birleşme esnasında penisin bükülmesi, kıvrılması, zorlanması gibi sert hareketler peniste bu etkiyi yaratabilir.
En başta diyabet hastalığı ile çok görülen Peyronie hastalığı, diğer kronik böbrek yetmezliği, hipertansiyon gibi kronik hastaların kullandığı medikal tedavilerden sonra da rastlanılmaktadır.
Peyronie Hastalığı Belirtileri
- Peniste ağrı hissi
- Penis boyunun kısalması
- Penis eğriliği
- Cinsel birleşim esnasında zorlanma ve penis ağrısı
- Peniste elle fark edilebilen sertlik
- Peniste sertleşme sorunu
- Penis gövdesinde boğum şekli
Peyronie Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın tanısı elle muayene ile konulabilir. Hasta öyküsünün önemli olduğu tedavi sürecinde, doktorun önerdiği ilaçlarla birlikte, hastanın bazı alışkanlıklarını değiştirmesi gerekebilir.
Peyronie Hastalığı Tedavisi
Peyronie hastalığında ağızdan alınan ilaçlarla birlikte, gerek görülür ise Peyronie plağının içine ilaç enjekte edilebilir. Penis üzerine, varsa plak bulunan bölgeye taksiyon, iotoforez, vakum gibi yöntemler uygulanabilir. Cerrahi müdahalelerin de yapıldığı Peyronie hastalığında ilerleme üst seviyede ise hastaya penil protez yerleştirilebilir.
Peyronie Hastalığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Peyronie hastalığı şikayetinde Üroloji bölümüne gidilmelidir.