Kemik Kanseri (Tümörü) Nedir?
Kemik kanseri tümörü, kemik hücrelerinden başlayarak, kol ve bacak kemiklerinde meydana geliyor. Doktor muayenesinde görülen tümörler iyi huylu ya da kötü huyludur. İyi huylu tümörler kanser olmaz ancak kötü huylu tümörler vücuda zarar verir. Genellikle kollarda omuza yakın kısmında, bacaklarda uyluk kemiğinin bir kısmında ortaya çıkar. Çok az vakada çene, omuz, kalça kemiği gibi bölgelerde kemik kanseri görülür. Vücudun en sert yapısı olan kemiklerin sağlıklı olabilmesi için kalsiyum, D vitamini gereklidir. Vücutta kemik yoğunluğu önemlidir. Kemik yoğunluğunu hareketsizlik, spor sakatlanmaları, düzensiz ve sağlık beslenme gibi faktörler olumsuz etkilemektedir.
Kemik Kanseri Tümörü Çeşitleri
Multipl Miyelom; Kemik kanserinde en çok rastlanan türdür. 50-70 yaş aralığında görülen bu kanser tipinde kötü huylu tümörler kemiği etkiler.
Osteosarkom; En çok görülen ikinci türdür. Kalça ve omuzda nadir görülen bu kanser tipi, çoğunlukla gençlik döneminde diz bölgesinde meydana gelir.
Metastatik Kemik Tümörü; Kötü huylu tümörlerin, meme, prostat, akciğer kanseri gibi başka organlardan kemiğe sıçradığı bir türdür.
Kondrosarkom; Kalça, leğen kemiği ve omuz bölgesinde görülen bu kanseri tipine, genellikle 40-70 yaş arasında rastlanır.
Ewing Sarkomu; Kol, bacak, kaburga ve leğen kemiklerinde görülen bu tür kanser tipinde yumuşak doku kitlesine yayılan kanser kemikte yıkım meydana gelir. 5-20 yaş aralığında daha çok rastlanılmaktadır.
Kemik Kanseri Tümörü Belirtileri
- Ağrıyan yerde kitle olması,
- Kemik ağrısının ilaçla dahi geçmemesi,
- Kızarıklık veya şişlik
- Gittikçe şiddetlenen ağrı
- Halsizlik
- Hareketlerde aksama
- Deride döküntü
- Çarpma, düşme, sıkışma gibi travmatik durumlar
Kemik Kanseri Kimlerde Daha Sık Görülür?
- Çok uzun boylu olan kişilerde
- Beyazlara göre siyahilerde daha çok görülür
- Bazı kemik hastalıkları olan kişilerde
- Kalıtımsal olan kişilerde
- Kadınlara oranla erkeklerde daha sık rastlanır.
Kemik Kanseri Tümörü Teşhisi Nasıl Yapılır?
Kemik kanseri, röntgen sonrasında rahatlıkla teşhis edilebilir. Ancak hastanın yaşı, durumu ve kanser türünü belirlemek için bazı ek testler yapılmaktadır. Kemik kanseri teşhisinde X-Ray, kan testleri, kemik taraması, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR), PET taraması, bilgisayarlı tomografi gibi yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerle kanserin türü ve hangi aşamada olduğu saptanır.
Kemik Kanseri Tümörü Tedavisi
Kemik kanserinde önce cerrahi tedavi ile tümörlü doku temizlenir. Çok ilerleyen kemik kanseri tümörlerinde kol veya bacakta ise amputasyon yani kanserli bölgeyle birlikte uzvun kesilmesi gerekebilir. Hastalığın evresi ve türüne göre cerrahi, ilaçla kemoterapi tedavisi, radyoterapi tedavisi gibi yöntemlere başvurulur. Kemik kanseri tedavisi sürecinde ve sonrasında hastanın, günlük yaşantısında sigaradan uzak durma, egzersiz gibi alışkanlıklar edinerek, rutin kontrollerini yaptırması gerekir. İstatistiklere göre çocuklarda ve yetişkin bireylerde görülen kemik kanserinde 5 yıl yaşama yüzde 70 oranında, Kondrosarkom tipi kemik kanserinde ise yetişkinlerde 5 yıllık yaşama oranı yüzde 80 olarak belirtilmiştir. Ancak bu oranlar zamanla değişkenlik göstermektedir.
Kemik Sağlığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Kemik kanseri şikayetleri görüldüğünde Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'ne gidilmesi gerekir.