Akdeniz Anemisi olanlar evlilik öncesi test yaptırmalı..
Akdeniz Anemisi tıptaki adıyla Talasemi, dünyada ve Türkiye’de en sık görülen, ailesel geçişi olan kalıtsal bir kan hastalığı olarak biliniyor.
Akdeniz anemisi (Talasemi) hemoglobin yapımındaki bozukluk sebebiyle oluşuyor. Hemoglobin yapımını kontrol eden genlerde bozukluk olması kansızlığa neden oluyor.
Türkiye genelinde her 40-50 kişiden biri, Antalya, Adana ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise her 10 kişiden biri Akdeniz anemisine yol açabilecek genleri taşıyor.
Akdeniz Anemisinin belirtileri nelerdir?
-Halsizlik
-İştah problemleri
-Karında şişlik
-Gözlerde mevcut sarılık
-Koyu renkli idrar
-Sarı ya da solgun cilt
-Yüzdeki bulunan kemiklerde şekil değişmeleri
-Karaciğer ya da dalakta büyüme
-Kısırlık
Akdeniz Anemisi taşıyıcılığı nedir?
Akdeniz Anemisi taşıyıcılığı çok yaygın bir durum olduğu için önem taşıyor. Akdeniz Anemisi taşıyıcıları hasta olmayan, sağlıklı görünen ama hastalık genlerini çocuklarına geçirme ihtimali bulunabilen kişiler oluyor. Akdeniz Anemili bir çocuk söz konusu olduğunda, çocuğun annesi ve babası da taşıyıcıdır. İki taşıyıcı evlendikleri takdirde doğacak çocuğun Talasemi hastası olması ihtimali yüzde 25’tir.
Böyle bir olasılıktan korunmak için evlilik öncesinde her gencin Talasemi taşıyıcısı olup olmadığını test ettirmesi gerekiyor. Bu, özellikle Türkiye gibi, Kıbrıs gibi taşıyıcılığın yaygın olduğu coğrafyalarda yaşayanlar için önemli oluyor. Annesi ve babası taşıyıcı olduğu halde hastalanmayan, sadece taşıyıcı olarak hayatını sürdürenlerin oranı ise yüzde 50’dir.
Akdeniz Anemisi (Talasemi) tedavi yöntemleri
-Kan nakli
-Kemik iliği nakli
-İlaçla tedavi
-Dalak veya safra kesesinin ameliyatla alınması
- Akdeniz anemisinde kan değerlerinin düşmesi nedeni ile 3-4 haftada bir sürekli kan verilmesi gerekiyor. Verilen kandaki emir, hastada aşırı demir birikimine yol açıyor. Bu durumda demir atılmasını sağlayaan şelasyon tedavisi veriliyor.
Akdeniz Anemisi bulaşıcı mıdır?
Akdeniz anemisi bulaşıcı bir hastalık değildir. Anne veya babanın hastalık taşıyan geni, çocuğa genetik olarak geçiyor.
Akdeniz Anemisi evliliğe engel mi?
Akdeniz Anemisi evliliğe engel değildir ancak Akdeniz anemisi hastalarının evlilik ve çocuk yapma konusunda daha dikkatli olması gerekiyor.Eşlerden biri ya da her ikisi de Akdeniz anemisi hastası ya da taşıyıcısı ise çocuklarına gen yoluyla hastalığı aktarma olasılıkları çok oluyor.
Akdeniz Anemisi hastalarının sağlıklı bir çocuk sahibi olmaları için evlilik öncesi mutlaka talasemi testi yaptırmaları gerekiyor.
Genetik bilimindeki gelişmeler; tüp bebek yöntemleriyle geliştirilen embriyolarda genetik incelemeler yapılmasına imkan tanıyor. Embriyoda genetik tanı olarak bilinen Preimplantasyon Genetik Tanı adı verilen yöntemde; anne ve babadan alınan yumurta ile sperm laboratuvarda döllenerek embriyoların gelişmesi bekleniyor.
Embriyolardan alınan bir iki hücre örneği özel yöntemlerle inceleniyor. Böylece bebekteki sayısal ve yapısal kromozom bozukluklarıyla tek gen hastalıklar (talasemi, orak hücreli anemisi, kistik fibrozis gibi) saptanabiliyor. Hastalık saptanmayan embriyolar, anneye transfer edilerek, taşıyıcı çiftlerin sağlıklı bebek sahibi olması sağlanıyor.
Akdeniz Anemisi (Talasemi) için hangi bölüme gidilmeli?
Akdeniz Anemisi (Talasemi) için Dahiliye ( İç hastalıkları) bölümüne gitmek gerekiyor.