İdrarda nitrit olması, idrar yolunda iltihap olduğuna işaret ediyor. İdrarın gerekli test aşamasından geçmesi ile elde edilen içerisinde vücuda ait birtakım patolojik bulguların da bulunması idrarda nitrit maddesinin tespit edilmesi enfeksiyon oluşumunu destekliyor.
Kadın, erkek her yaştan insanda idrar içerisinde nitritin ortaya çıkması farklı sebeplerden kaynaklanabiliyor.Normal şartlarda idrar içerisinde nitrat bulunuyor ancak nitrit bulunmuyor.
İdrarda nitritin hızlı iyileşmesi ve tekrarlamaması için temizliğe dikkat edilmesi, cinsel ilişkide korunmaya özen gösterilmesi , kadınların tuvalet kağıdını önden arkaya doğru kullanmaları gerekiyor.
İdrarda nitrit belirtileri
- İdrar sırasında yanma ve ağrı olması
- Yüksek ateş
- Sırt ve bel ağrıları
- İdrar renginde değişiklik
- İdrar kokusunun ağır olması
- Mide bulantısı
- Titreme
- İdrarda kan
- Çok sık bir şekilde idrara çıkma
- İdrarın bulanık ve koyu kıvamda olması
- Kusma
İdrarda nitrit neden olur? İdrarda nitrit nedenleri
- Korunmasız cinsel ilişki
- Genital bölge hijyenine dikkat etmemek
- Böbrek taşı veya böbreklerde kum olması
- Hatalı tuvalet alışkanlıkları
- Prostat büyümesi, tümör
- İdrar yolu iltihapları
İdrarda nitrit testi nasıl yapılır? İdrar tahlili nitrit negatif nedir?
İdrar içerisinde olabilecek tüm enfeksiyonların teşhisi için mutlaka idrar kültürü yapılması gerekiyor. Bu gibi durumlarda idrar kültüründen elde edilen sonuçların yüzde 80'ni negatif olarak çıkıyor. Bu tür hemen uygulanan idrar kültür işlemleri genellikle laboratuvar giderlerinin artmasına sebep oluyor. Bu yüzden idrarın dış görüntüsünün normalin dışında olup olmadığının mutlaka testlerden önce değerlendirilmesi kişinin kendisi tarafından önemli oluyor. Ayrıca idrar yapma esnasında yanma, kaşıntı, ağrı gibi belirtilerinde olması idrar kültürünün uygulanmasının azaltılmasına olanak sağlıyor.
İdrar tahlilinde nitrit pozitif ne demek?
İdrarda nitrit pozitif, idrar içerisinde kültür tahlili sonucunda pozitif çıkması halinde idrar yollarında enfeksiyon olduğunun tanısını kesinleştiriyor. Özellikle idrar görüntüsünde koyulaşma bulanıklık, sık idrara çıkma ve idrarı tam yapamama gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.
İdrarda nitrit pozitif ayrıca idrarın yapılış esnasında genital bölgede hissettirdiği belirtilir ile de ön teşhisi konulabiliyor. İdrarda nitrit çıkması idrar yollarında hastalık olduğunun kanıtı oluyor. O nedenle idrar yapma esnasında kaşıntı, yanma, ağrı hissiyatı meydana getiriyor. Hatta kanama gerçekleştireceğinden idrar renginde koyulaşma meydana geliyor.
İdrarda nitrit pozitif değerlendirmesi greiss reaksiyonuna bağlı olarak tespit ediliyor. Bu duruma göre nitrit asit ortamında aromatik amin ile reaksiyona giriyor ve diazonyum tuzu meydana geliyor. İdrarda renk değişikliği içerisinde nitrit seviyesine göre değiklik gösteriyor.
İdrarda nitrit tedavisi nasıl yapılır?
Nitrit teşhisi sonucunda doktor tarafından reçete olarak verilen ilaçlar temin edilerek düzenli olarak kullanılıp tedavi süreci hızlandırılıyor. İltihaplanmayla birlikte söz konusu bu sağlık probleminin meydana gelmesiyle birlikte önerilen antibiyotik kullanımının düzenli yapılması tedavide etkin rol oynuyor.
Bunun yanında sıra cinsel organdan mikrop bulaşma olasılığı yüksek olduğu için bu kısmın günlük temiz tutulması iyileşmeye yardım ediyor. Ayrıca bol su tüketimi idrarda nitrit miktarının çıkışına yardımcı olarak bu problemin azalmasına neden oluyor. Son olarak da vitamin ve mineral bakımından zengin olan meyve ve sebze tüketilmesi tedaviye iyi yönde etki ediyor.
İdrarda nitrit için hangi bölüme gidilir?
İdrarda nitrit için Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekiyor.