Boğaz reflüsünden kurtulmak için hayat tarzında ve beslenmede değişiklik yapmak gerekiyor..
Mide sindirim enzimleri ve asit salgılar ve mide içeriği normalde bağırsaklara doğru hareket ediyor. Yemek borusunun alt ve üst kapakları hep kasılı şekilde duruyor ve mide içeriğinin geriye kaçışına engel oluyor. Herhangi bir sebeple mide içeriğinin yukarı kaçması durumunda boğaz reflüsü meydana geliyor.
Laringofaringeal reflü olarakta bilinen boğaz reflüsü boğazda gıcık hissi, yanma, acı bir tat, ses kısıklığı gibi belirtilerle kendini gösteriyor.Üst solunum yolları hastalıklarından farenjit ve sinüzit ile aynı belirtileri verdiği için karıştırılabiliyor.
Boğaz reflüsü neden olur? Boğaz reflüsünün nedenleri
- Fazla kilolar
- Geç vakitte yemek yeme alışkanlığı
- Stres
- Midedeki asidin yemek borusuna ve daha da ilerlemesi
- Mide pozisyonunda değişiklikler (fıtık vb.)
- Alkol
- Sigara
- Aşırı karbonhidratlı tatlılar
- Kafein
Boğaz reflüsü belirtileri nelerdir?
- Seste kısıklık ve boğukluk
- Yutmada zorluk
- Boğazda gıcıklanma
- Kronik öksürük
- Sık sık boğaz temizleme hissi
- Sabahları ağızda acı-ekşi tat ve zaman zaman kötü ağız kokusu
- Diş çürümesi
- Sinüzit, faranjit, bademcik iltihabı atakları
- Geniz akıntısı
Boğaz reflüsü teşhisi nasıl konur?
Boğaz reflüsü teşhisi dikkatli alınan hasta öyküsü, özel kameralarla (endoskop) yapılan boğaz, ses teli muayenesi ve burundan yemek borusuna gönderilen PH metre ile konuyor.
Boğaz reflüsü tedavisi nasıl yapılır?
Boğaz reflüsü tedavisi asit reflü tedavisine benziyor. Hayat tarzında ve beslenmede değişiklikleri içeriyor. Kullanılan bazı ilaçlar mide asidini kontrol altına alınıyor. Nadiren ameliyat gerektiriyor.
Hastalara az ve sık yemek yemek tavsiye ediliyor. Bir anda fazla yemek yemek mideyi genişletiyor ve yemek borusunda olan kasın üzerinde baskıyı arttırıyor.
Yemek yedikten hemen sonra yatılmaması gerekiyor. Yatarken başın altına 2 yastık koyarak, baş yukarıya kaldırılıyor. Fazla kilolar varsa mutlaka vermek ve normal kiloyu korumak gerekiyor. Sigarayı bırakın çünkü sigarada bulunan nikotin yemek borusu kaslarını gevşetiyir ve mide asitlerinin salgısını arttırıyor. Mümkün olduğunca dar kıyafetler giymemek gerekiyor.
Baharatlı yiyecekler, fıstık, çikolata, kızarmış yiyecekler, yağlı yiyecekler, dondurma, portakal, greyfurt, çay, kahve, alkol boğaza reflüsünü şiddetlendiriyor. Bu nedenle bu yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor.
Boğaz reflüsü tedavi edilmezse ne olur?
Mide asidinin sürekli boğaz ve gırtlağa akması, Ses tellerinin aşağısındaki bölgenin daralmasına, ses telindeki lezyonlara, tekrar eden kulak enfeksiyonuna ve sürekli kulağın tıkanmasına neden oluyor.
Yetişkinlerde ise boğaz reflüsü boğazda ve ses tellerinde yaralanmalara sebep olabiliyor. Bu bölgedeki kanser riskini artırıyor. Akciğerleri etkileyerek astım, bronşiti tetikliyor.
Boğaz reflüsü için hangi bölüme gidilir?
Boğaz reflüsü için Kulak Burun Boğaz bölümüne gidilmesi gerekiyor.