Hamile kadının rakı, şarap, bira, likör gibi herhangi bir alkollü içki içmemesi gerekiyor...
Fetal alkol sendromu gebelik sırasında alkole maruz kalmaktan dolayı meydana geliyor. Kısaltılmış adı FAS olarak bu hastalık, anneden plasenta yoluyla bebeğe geçiyor ve fetüste zihinsel ve fiziksel anormaliklere neden oluyor.
Anneler hamileliği boyunca ne kadar çok alkol tüketiyor ise belirtiler o kadar ciddi boyuta ulaşıyor. Hamilelik boyunca alkolün sürekli kullanılması ara sıra kullanılmasından daha çok tehlike yaratıyor. Hamilelikte alkol kullanımının bebeği etkileme olasılığının bulunmadığı bir zaman periyodu söz konusu olmuyor.
Fetal alkol sendromu belirtileri nelerdir?
- Fetal alkol sendromlu doğan bebeklerde yüz şekil bozuklukları
- Zeka geriliği
- Dil ve konuşmada gecikmeler
- Uyku ve beslenme bozuklukları
- Koordinasyon ve hareket becerilerinde gecikmeler
- Yarık damak ve yarık dudak
- Sakarlık
- Aşırı hareketlilik
- Küçük baş çevresi ve beyin boyutu (mikrosefali)
- Kalp kusurları
- İşitme bozuklukları
- Böbrek ve kemiklerle ilgili sorunlar
- Görme güçlüğü
Fetal alkol sendromu neden olur? Fetal alkol sendromu nedenleri
Hamile kadın rakı, şarap, bira, likör gibi herhangi bir alkollü içki içtiğinde, alkol kana karışıyor. Annenin kanındaki alkol göbek kordonu yoluyla bebeğe ulaşıyor ve bebeğin vücudundaki alkol de doğumsal kusurlara neden olabiliyor.
Risk, gebeliğin herhangi bir zamanında görülebiliyor. Ama yüz hatlarında, kalpte ve kemikler dahil diğer organlarda ve merkezi sinir sisteminde bozukluk gebeliğin ilk üç ayında içki içmenin bir sonucu olarak gerçekleşebiliyor. Bu, fetüsün bu kısımlarının gelişimlerinin ana aşamalarında oldukları zaman oluyor. İlk üç ayın ilk haftalarında birçok kadın gebe olduklarının farkında bile olmayabiliyor.
Bu nedenle gebeyseniz veya gebe olduğunuzu düşünüyorsanız veya gebe kalmayı planlıyorsanız içki içmemeniz gerekiyor.
Fetal alkol sendromu tanı kriterleri nedir? Fetal alkol sendromu nasıl teşhis edilir?
Fetal alkol sendromunu teşhis etmek için kesin bir test bulunmuyopr ancak zihinsel ve fiziki gelişme ya da tipik yüz özellikleri gibi belirli bir zaman zarfında çocuğun bulgu ve semptomlarını değerlendirerek bir teşhis konulabiliyor.
Alkol tüketiminin zamanını ve miktarını söylenirse kadın doğum uzmanı veya bir başka sağlık uzmanı fetal alkol sendromu riskini belirlemeye yardımcı olabiliyor. Ailede bir çocuğa fetal alkol sendromu teşhisi konmuşsa fetal alkol sendromuna sahip olup olmadıklarının belirlenmesi için kardeşlerinin de değerlendirilmesi önemli oluyor.
Fetal alkol sendromu tedavisi var mı?
Fetal alkol sendromunun özel tedavi yöntemi bulunmuyor. Fiziksel kusurlar ve zihinsel yetersizlikler genelde bir yaşam boyu devam ediyor. Kalp anomalileri ameliyatı gerektirebiliyor. Yarık damak için plastik cerrahi, kalça çıkığı için ortopedi cerrahisi gerekli olabiliyor.
Öğrenme sorunlarına okulda özel eğitimle yardımcı olunabiliyor. Ebeveynler genellikle çocuğun davranış sorunları için psikolojik danışmanlıktan yararlanıyor.
Fetal alkol sendromuna maruz kalan çocukların diğer tedavi yöntemleri arasında ise fizik tedavi, konuşma terapisi, mesleki tedavi ve özel eğitim de bulunuyor.
Fetal alkol sendromu için hangi bölüme gidilir?
Fetal alkol sendromu için Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümüne gidilmesi gerekiyor.