Kalp kası kalınlaşmasından korunmak için sağlıklı beslenmek, spor yapmak ve sigaradan uzak durmak gerekiyor..
Kalp kası kalınlaşması, kalp krizi kadar bilinmese de çok ciddi ve önem taşıyan kalp hastalıklarından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Kalp kası kitlesinin artması veya kalp kası içine başka doku ve maddelerin birikimine bağlı olarak kalınlığının artması olarak ifade ediliyor.
Yetişkin bir kişide sol ventrikül duvarının ortalama kalınlığı 12 mm’dir ama kalp kaslarında kalınlaşma olan kişilerde kalınlık 15 mm veya daha fazla oluyor.
Tıp dilinde kardiyomiyopati olarakta bilinen kalp kası kalınlaşması, gerek yapısal gerekse fonsiyonel açıdan değerlendirilerek 4 grupta inceleniyor.
Kalp kası hastalığının çeşitleri
Dilate Kardiyomiyopati; en sık görülen kardiyomiyopati çeşidi oluyor. Çoğunlukla kalbin sol tarafının kasılma fonksiyonunun güçsüzleşmesiyle birlikte genişliyor. Bazen de sağ tarafında olabiliyor. Orta yaş gurubu erkeklerde daha fazla görülen dilate kardiyomiyopati bayılma, çabuk yorulma nefes darlığı ve ciddi ritim bozuklukları belirtileri gösteriyor. Ritim bozuklukları ani ölümlere de yol açabiliyor.
Hipertrofik kardiyomiyopati; genetik bir hastalık olup genellikle kalbin sol ventrikülün duvar kalınlığında artışla kendini gösteriyor. Çocuklukta ortaya çıkıyor ve şiddetli seyrediyor. Ailesinde bu hastalık olanlar risk taşıyor.
Restriktif kardiyomiyopati; bu türün sebebi henüz tam olarak bilinmiyor. Genellikle yaşlılarda görülen restriktif kardiyomiyopati, kalp kasındaki sertlik sonucu kalbin içine kan dolması sorunu ortaya çıkıyor. Bu hastalığın ilerleyen dönemlerinde kalp nakli gerekli görülebiliyor.
Aritmojenik kardiyomiyopati; sebebi henüz bilinmeyen bu çeşitte genetik olarak geçiş yaptığı düşünülüyor. Genellikle kalbin sağ ventrikülünün ucunda yağ tabakası şeklinde ortaya çıkıyor. Kalp yetmezliği ve fonksiyon kaybına sebep oluyor.
Kalp kası hastalığının belirtileri nelerdir?
- Göğüste ağrı
- Çarpıntı
- Çabuk yorulma
- Nefes darlığı
- Bacaklarda şişme
- Halsizlik
- Ritim bozuklukları
- Bayılma
Kalp kası kalınlaşması neden olur? Kalp kası kalınlaşmasının nedenleri
- Yüksek tansiyon
- Kalp kapağı hastalıkları
- Ailede kalp kası hastalığı olması
- Diyabet
- Bazı zehirlenmeler
- Kokain kullanımı
- Alkol ve sigara tüketimi
- Düzensiz beslenme
- Bazı iltihabi hastalıklar
- Radyoterapiler
- Viral enfeksiyonlar
Kalp kası kalınlaşması nasıl tedavi edilir?
Kardiyomiyopati yani kalp kası hastalığının tedavisi türüne göre değişkenlik gösteriyor. Tek bir tedavi yöntemi bulunmayan Kalp kası kalınlaşmasının seyri, evresi ve türüne göre farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor.
Öncelikle kalp duvarı kalınlaşmasına neden olan durumlar ortadan kaldırılıyor. Sonra hasta düzenli olarak gözetim altında tutularak tedavi süreci sürüyor. En önemli durumlardan biri erken tanı konmasıdır.
Hipertansiyon tedavisinde en önemli tedavi kan basıncının düşürülmesi oluyor. Doktor kontrolünde verilen ilaçlar ve yaşam tarzının düzenlenmesiyle birlikte hastanın yüksek tansiyonu kontrol altında tutuluyor. Diğer tedaviler gibi yüksek tansiyon hastalığı da kişiye özel tedavi edilmesi gerekiyor. Çünkü hastaya bağlı olarak verilen ilaçlar ve kişinin yaşam biçimi değişiklik gösteriyor.
Yüksek tansiyon hastaları tedavi sürecinde düzenli spor yapmasıve tuz tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizlerle hipertansiyon rahatsızlığı en aza indiriliyor. Kalp kapakçığı rahatsızlıklarının tedavisinde hastalar gözetim altında tutuluyor.
Düzenli şekilde EKG çekilmesi ve kişiye göre doktorun verdiği ilaç ve uygulamalarla gerçekleştiriliyor. Kalp kapakçığı hastalığı bulunan kişiler de ilaç tedavisi ile kalpte bulunan olumsuzluklar büyük ölçüde iyileştirilebiliyor fakat bazı vakalarda cerrahi müdahale de gerekli görülebiliyor. Bu müdahaleler kateter takılması ya da balon tedavisi gibi işlemleri kapsıyor. Cerrahi müdahale ile kalp kapakları düzeltilmeye çalışılıyor, en ileri durumlarda ise protez bir kapak hastaya takılabiliyor.
Kalp kası kalınlaşmasından korunma yolları
- Sağlıklı beslenme
- Spor
- Tuz kullanımı azaltmak
- Kiloyu sağlıklı bir düzeyde tutmak
- Alkol ve sigara kullanmamak
- Stresten uzak durmak
- Düzenli sağlık kontrolü yaptırmak
Kalp kası kalınlaşması için hangi böşüme gidilir?
Kalp kası kalınlaşması için Kardiyoloji bölümüne gidilmesi gerekiyor.