Adet dönemi bitmesine rağmen ağrılar devam ediyorsa doktora görünmek gerekiyor..
Mastalji halk dilindeki adıyla meme ağrısı kadınlar arasında sık görülen şikayetler arasında bulunuyor. Ağrı sürekli ya da sadece zaman zaman meydana gelebiliyor.
Çoğu meme ağrısının sebebi iyi huylu oluyor. Ancak, nadir de olsa altta yatan kötü huylu bir hastalığın olmadığının uzman doktorlar tarafından incelenmesi gerekiyor. Mastalji; siklik (adetlerle oluşan), nonsiklik (adetlerle ilişkisiz) ve meme dışı nedenlere bağlı mastalji olarak 3 grupta sınıflandırılıyor.
-Siklik (adetlerle oluşan meme ağrısı): Bu ağrı adet döngüsüyle ilişkili olup, memede şişme yada yumru şeklinde oluyor.Genellikle her iki memeyi de etkiliyor, özellikle üst ve dış bölümlerde ortaya çıkıyor ve koltuk altına vuruyor. Adetin başlangıcına kadar olan iki haftada yoğunlaşıyor, daha sonra hafifliyor ve yok oluyor. Çoğunlukla 20 ve 30’larındaki menopoz öncesi kadınlarla 40’larındaki menopoz sürecindeki kadınları etkisi altına alıyor.
- Nonsiklik (adetlerle ilişkisiz meme ağrısı): Adet döngüsüyle bağlantılı olmayan bu ağrı kasılmış, yakıcı ya da iltihaplı olarak ifade ediliyor. Sürekli yada araklı olabiliyor. Genellikle tek memeyi belli bölgesinde etkiliyor ama dağınık şekilde tüm memeye de yayılım gösterebiliyor. Çoğunlukla menopoz sonrası kadınlarda rastlanıyor.
- Meme dışında meme ağrısı: Bu ağrı memedeymiş gibi hissedilir ama ağrının kaynağı aslında başka bir yerdedir. Kökeni genelde göğüs duvarı, nadiren de kalp, akciğerler veya mide-bağırsak sistemidir.
Mastalji ( Meme ağrısı) neden olur? Mastalji nedenleri
- Adet döngüsü
- Hamilelik
- Menopoz
- Meme kistleri
- Meme büyüklüğü
- Sigara kullanımı
- Aşırı kafein tüketimi
- Stres
- Doğum kontrol hapları
- Çay, kola gibi içeceklerin çok tüketilmesi
- Yağ asidi dengesizliği
Mastalji ( Meme ağrısı) nasıl teşhis edilir?
Adet dönemi bitmesine rağmen ağrılar devam ediyorsa doktora görünmek gerekiyor. Doktor memedeki değişiklikleri kontrol ediyor, koltuk altındaki ve boyunun alt kısmındaki lenf bezlerini gözle ve elle inceliyor. Doktor kalple akciğerleri dinliyor ve ağrının başka rahatsızlıklardan değil, memeden kaynaklandığından emin olmak için göğüs kafesini ve karnı kontrol ediyor. Eğer sağlık geçmişinde meme ve fiziksel muayenede alışılmadık bir şey ortaya çıkarmıyorsa ek testlere ihtiyaç duyulmuyor.
Eğer doktor bir meme yumrusu, meme dokularınızda alışılmadık sertleşme ya da ağrının odaklandığı bir bölge belirlerse, meme dokuları için yapılan X ışını (röntgen) olan mamografi çekilmesini isteyebiliyor.
Ultrason muayenesinde de memenin görüntülerini çıkarmak için ses dalgaları kullanılıyor ve çoğunlukla mamografiyle birlikte yapılıyor. Mamografinormal çıkmış olsa bile, ağrının odaklandığı yeri değerlendirmek için ultrason çekilebiliyor.
En son şüpheli meme yumruları, sert bölgeler ya da görüntüleme testlerinde ortaya çıkan alışılmadık bölgeler, teşhis için biyopsi gerektirebiliyor. Biyopsi sırasında, doktor şüpheli alandaki meme dokularından küçük bir örnek alarak mikroskobik analize gönderiyor ve teşhis konuluyor.
Mastalji ( Meme ağrısı) nasıl tedavi edilir?
Mastalji tedavisi nedene yönelik yapılıyor. Adet dönemi ile ilgili meme ağrıları kendi, kendine geçtiği için genelde tedavi gerektirmiyor. Meme ağrıları adet dönemine bağlı ağrılar ise bunlarda çok ciddi bir tedavi gerekmediği gibi, basit bir ağrı kesici ile hafifletilebiliyor.Gerginlik hissini kullanılan sütyenin göğüsleri toparlayıcı bir sütyen olması durumunda gerginliği önlemek mümkün olabiliyor.
Adet döngüsüne bağlı olmayan meme ağrıları, basit meme kistleri yada memede selim lezyonlar varsa tek ve 2 sm çapından büyük ise bunları ponksiyon denilen iğne ile boşaltma işlemi yapılıyor. İğne ile boşalttıktan sonra kist üç kere tekrarlar ise bu durumda kistin habis olması düşüncesi ile kist cerrahi yöntem ile çıkartılıyor.
Meme ağrısına ne iyi gelir? Mastalji nasıl geçer?
- Kahve, çay, çikolata, kolalı içecekler gibi metilksantin içeren gıdaları tüketmemek veya azaltmak
- Yağ alımını azaltmak
- Memenin üstüne sıcak ya da soğuk kompres uygulamak
- Egzersiz ve uyuma sırasında sporcu sütyeni takmak
- Düzenli egzersiz yapmak
- E vitamini, balık yağı ve keten tohumu tüketmek
Mastalji ( Meme ağrısı) için hangi bölüme gidilir?
Mastalji ( Meme ağrısı) için Genel Cerrahi bölümüne gidilmesi gerekiyor.