Hepatit C insandan insana kan yoluyla bulaşıyor...
Hepatit C virüsünün karaciğerde enfeksiyon yaşanmasına neden olan bulaşıcı hastalık Hepatit C hastalığı olarak karşımıza çıkıyor.
Hastalık, bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu devame den ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabiliyor.
Akut ve Kronik hepatit C olmak üzere iki çeşiti bulunuyor. Belirtiler kronik ve akuta göre değişiklik gösteriyor. Akut Hepatit C mikroorganizma vücuda girdikten sonraki 6 ay kadar kısa sürüyor.
Kişilerin çoğunda (yüzde 75-85) akut Hepatit C enfeksiyonu kronik Hepatit C enfeksiyonuna dönüşüyor. Kronik Hepatit C hayat boyu süren, ciddi sağlık sorunlarına (siroz, karaciğer kanseri) ve hatta ölüme yol açabilen bir hastalık oluyor. Hepatit C için aşı bulunmuyor.
Kronik Hepatit C'nin belirtileri nelerdir?
Kronik Hepatit C genelde belirti vermiyor. Buna karşın bu hastaların karaciğerinde hasar oluşmuş olabiliyor. Çoğu durumda, karaciğer hastalığı ileri boyutlara ulaşana kadar hastalık herhangi bir belirti vermiyor. Kronik Hepatit C çoğu zaman rutin olarak yapılan karaciğer enzimlerinin test edilmesi ile fark edil
Akut Hepatit C'nin belirtileri nelerdir?
- Ateş
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Kilo kaybı
- Ciltte kaşıntı
- Bulantı-kusma
- Karın ağrısı
- İdrar renginde koyulaşma
- Sarılık (göz ve ciltte sararma)
- Kas ve eklem ağrısı
Hepatit C risk faktörleri nelerdir?
- HIV virüsü taşımak
- Hijyenik olmayan yerlerde piercing ya da dövme yaptırmak
- Yasa dışı olarak uyuşturucu ilaç, uyuşturucu madde ya da uyuşturucu enjekte kullanmak,
- Cezaevine girmiş olmak
- Uzun bir süre hemodiyaliz tedavisi görmüş olmak
- 1992’den önce kan veya organ nakli yapılması
- Açıklanamayan karaciğer hastalığı
- Özellikle sağlık alanında çalışan insanlar için bir iğne temasına maruz kalma
- Hemofili
Hepatit C nasıl bulaşır?
Hepatit C insandan insana kan yoluyla bulaşıyor. Kan ve kan ürünü verilenler, uyuşturucu kullananlarda daha sık görülüyor. Çok eşliliğin Hepatit C riskini artırdığı kabul ediliyor. Ev içinde, işte ve diğer sosyal temaslarda (tokalaşma, öpüşme gibi) Hepatit C bulaşmıyor.
Hepatit C gebelik sırasında bebeğe geçmiyor. Ancak doğum sırasında bulaşabiliyor, bu risk yaklaşık yüzde 4 tür. Risk aynı zamanda HIV taşıyıcısı olanlarda daha yüksek oluyor.
Hepatit C nasıl teşhis edilir?
Kronik hepatit C, mevcut RNA’sına göre 6 aydan daha fazla süren hepatit C virüsü ile birlikte görülen bir enfeksiyon oluyor. Kronik enfeksiyonlar, genel olarak seneler boyunca herhangi bir belirti vermediğinden doktorlar, onu çoğunlukla karaciğer fonksiyonu testleri aracılığıyla ya da yüksek riskli insanlara yaptıkları rutin kontroller esnasında keşfediyor. Bu test, akut ve kronik enfeksiyonları birbirinden ayırmıyor.
Hepatit C testi, HCV’ye karşı antikorların varlığını belirlemek için yapılan kan tahlilleriyle başlıyor. Eğer bu testin sonucu pozitifse, immünoassayı doğrulamak ve ciddiyetini belirlemek için ikinci bir tahlil isteniyor.Eğer RNA mevcut değil ve immünoblot pozitifse kişi daha önce bir enfeksiyon geçirmiş ancak ya tedavi ile ya da kendiliğinden enfeksiyon temizlenmiş oluyor; immünoblot negatif ise, yapılan immünoassay yanlış oluyor.
İmmünoassayın pozitif çıkması için, enfeksiyonun bulaşmasının ardından 6-8 hafta geçmesi gerekiyor. Karaciğer enzimleri, enfeksiyonun başlangıç aşamalarında değişiyor; ortalama olarak enfeksiyonun başlamasından itibaren yedi hafta sonra artmaya başlıyor.
Gerekirse karaciğer biyopsileri yapılıyor. Alınacak önlemler ve yapılacak tedaviler bu bulgulara göre planlanıyor.
Hepatit C tedavisi var mı? Hepatit C nasıl tedavi edilir?
Hepatit C erken yakalandığında birtakım ilaçlarla tedavi yapılabiliyor. Fakat hastalık çok ilerlemiş ise ve karaciğer çok fazla hasar görmüş ise, karaciğer nakli tek tedavi yöntemi oluyor. Hepatit C tedavisinde kullanılan ilaçlar; anti-viral ilaçlar ile, peginterferon, ribavirin, boseprevir ve telaprevirin gibi ilaçlar olup, bunların yanı sıra bir de aşılar yer alıyor.
Henüz hepatit C virüsü için herhangi bir ilaç geliştirilmediği için doktor, hepatit A ve hepatit B virüsleri için hazırlanmış olan aşıların kullanılmasını uygun görebiliyor.
Hepatit C'den nasıl korunulur? Hepatit C'den korunma yolları
- Genel temizlik kurallarına uymak
- Enfeksiyonlu kişilerin kanları ile bulaşık, jilet, ustura, makas, tırnak makası, diş fırçası, temizlik kâğıtları gibi her şey için önlem almak
- HCV’ nin cinsel yolla geçişi çok nadir olsa da prezervatif kullamadan seks yapmamak ve çok eşlilikten uzak durmak
- Alkol tüketimini azaltmak hatta durdurmak
- Açık yaralar bulunuyorsa direkt olarak başkasının kanı ile temas etmesini önlemek
- Dövme ve piercing yaptırırken çok dikkatli olmak , hijyenik olmayan yerlerde yaptırmamak
- Yasadışı ilaç kullanımını bırakmak
- Sigarayı bırakmak
- Çamaşır suyu ile sıçramış kanları temizlemek
Hepatit C için hangi bölüme gidilir?
Hepatit C için Dahiliye bölümüne gidilmesi gerekiyor.