Glokom Nedir?
Toplumda "Karasu Hastalığı" veya "Göz Tansiyonu" olarak bilinen Glokom, göz içi basıncının yükselerek, sinirde harabiyet yaratmasıdır. Glokom hastalığı ilerlediğinde görme kaybına kadar varır. İnsanlarda göz tansiyonu 20-21 mm Hg'nin altında normaldir. Gözdeki sıvıyı kan damarlarına taşıyan kanalcıkların tıkanıklığı durumunda, göz içinde basın artar ve göz sinirlerini olumsuz etkiler. Glokom tedavisinin başarısız olmasının genelde hastalardan kaynaklı görülmektedir. İlaçlarını düzenli kullanmayan hastalar, muayeneye birkaç gün kala düzenli kullanıma geçerek, doktoru yanıltmaktadır.
Glokom Belirtileri
- Göz çevresinde ağrı hissi
- Bulanık görme
- Kusma, bulantı
- Göz kızarıklığı
- Işık çevresinde ışık haleleri görmek
- Sabahları keskinleşen baş ağrısı
- Tv, bilgisayarda vakit geçirirken göz çevresinde ağrı
Glokom Nedenleri
Glokom hastalığı, ilerleyen yaş, şeker hastalığı, uzun süreli kortizon kullanımı, yüksek miyom-hipermetrop olan kişilerde daha fazla görülür. Ailede genetik yatkınlığı olan kişilerde de görülebilen Glokom hastalığ, migren, kansızlık, göz yaralanması gibi etkenler de risk gruplarındandır.
Glokom Hastalığı Tedavisi
Glokom hastalığında en öncelikli ilaçlı tedavidir. Hastada tedavi sürecinde ilaçların yan etkisi ya da ilaçlarla olumlu karşılık alınmaması halinde Lazer tedavi ve ameliyat yöntemleri de uygulanır. Eski teknolojiyle gözde kalıcı skar dokusu oluşturan lazer tedavileri artık hiç bir yan etkisi olmadan uygulanabilmektedir. Glokom ameliyatlarında göz sıvısının damarlara ulaşması için, başka bir kanal yolu açılarak göz basıncı düşürülür.
Glokom hastalığında; Göz içi basıncı ölçümü, görme siniri muayenesi, görme sinir başı ve sinir liflerinin inccelenmesi, kornea kalınlığının ölçümü, göz ön kamera açısının incelenmesi, görme alanı sinir fonksiyonları incelenmesi gibi tetkiklerle hasta tedavi yöntemi belirlenir.
Glokom Hastaları Neler Yapmalı?
- Aile içinde göz tansiyonu, diyabet hastaları olan kişiler yılda bir kez rutin göz muayenesi olmalıdır.
- Doktorun verdiği ilaç ve damlalar, her gün aynı vakitte doktorun söylediği şekilde uygulanmalıdır.
- Bazı ilaçlar göz tansiyonunu etkilediği için doktora kullanılan ilaçlardan da bahsedilmelidir.
- İlaç kullanımında gözde kanlanma olursa doktora danışılmalıdır.
- Başka bir branşta doktora gidildiğinde dahi, glokom hastalığından bahsederek, kullanılan ilaçlar gösterilmelidir.