Anensefali ile karşılaşmamak için hamilelik döneminde kadınların her gün 400 mcg kadar folik asit takviyesi alması gerekiyor. .
Bebeğin beyninin bir kısmının yada tamamının gelişmemesi anensefali olarak ifade ediliyor. Her 1000 doğumdan 1'inde görülüyor.
Anensefali bebeklerin herhangi bir şekilde hayatlarını sürdürme şansları bulunmadığı için ya hamilelik döneminde gebeliğin sonlandırılmasını gerekiyor ya da doğumun ardından en fazla bir kaç hafta içerisinde hayatlarını kaybediyorlar.
Anensefali nasıl anlaşılır? Anensefali ne zaman belli olur?
Anensefali teşhisi gebeliğin 3. ayından itibaren yapılıyor. Alfafetoprotein ve asetil kolin esteraz adlı proteinlere bakılarak bebekte anensefali taraması yapılıyor. Eğer bu proteinlerin düzeyleri yüksek bulunuyor ise doktor anormal beyin ya da kafatası gelişimini değerlendirmek için ultrason incelemesi ve amniyosentez isteyebiliyor.
Anensefali belirtileri nelerdir?
- Bebeğin kafatası ve beyni ya tamamen ya da kısmen gelişmemiş olması
- Körlük
- Kalpte sorunlar
- Sağırlık
- Yüz, kafatası ve vücutta şekil bozukluklar
Anensefali neden olur? Anensefali nedenleri nelerdir?
- Genetiklik
- Annenin aşırı kilolu olması
- Yetersiz folik asit alımı
- Bakır ve çinko eksikliği
- Aşırı sıcaklara maruz kalma
- Yüksek ateş
- Bazı enfeksiyonlar
Anensefali tedavisi var mı?
Anensefali için standart bir tedavi bulunmuyor. Anormalliğin saptandığı zamana göre, hamileliğin sonlandırılmasına karar verilebiliyor.
Anensefali kusuru ile doğan bebekler ise birkaç saat içinde kalp ya da solunumun durması sebebi ile kaybediliyor. Diğer çocuklarda da anensefali riski yüksek olacağı için aileye genetik danışmanlık öneriliyor.
Anensefali için alınacak önlemleri nelerdir?
Çiftler bebek sahibi olmayı düşünüyorlarsa, hamilelik döneminde kadınların her gün 400 mcg kadar folik asit takviyesi alması gerekiyor.
Sadece folik asidi destek olarak almaktan ziyade, tahıl üretiminde de ürünlerin folik asit oranlarının yükseltilmesi gerekiyor. Beslenme ile de alınan doğal folik asit önemli bir fayda sağlıyor.