Karının sol altında midenin arka tarafında bulunan organa dalak adı veriliyor. Dalak, kanı süzerek eski, zarar görmüş kırmızı kan hücrelerini ve bakterileri ortadan kaldırıyor. Kırmızı kan hücreleri ve trombositler için bir depo vazifesi görüyor.
Kanserden, siroza, karaciğer hastalıklarına kadar pek çok nedenden dolayı dalak şişmesi yani büyümesi görülebiliyor. Ancak genellikle çok belirti vermiyor. Dalak büyümesinin belirtileri çoğu insanda gözlenemeyebiliyor.
Bazı insanlar çabuk doyduklarından ya da reflü belirtilerinden şikayetçi oluyor. Dalak büyümesi genelde bir doktor muayenesi sırasında ortaya çıkıyor.
Dalak büyümesi belirtileri nelerdir?
- Yorgunluk
- Kilo kaybı
- Fazla yemek yiyememek
- Karnın yukarı sol bölgesinde rahatsızlık, şişlik veya ağrı
- Sürekli enfeksiyona yakalanma
- Sarılık
- Gece terlemesi
- Ciltte solgunluk
- Hıçkırık
- Ateş
- Vücutta kolay kanamaların olması
- Sırtta keskin bir ağrı
- Hazımsızlık
Dalak büyümesi neden olur? Dalak büyümesi nedenleri
- Kan kanseri
- Portal Hipertansiyon
- Dalakta kist olması
- Siroz
- Alkol ve uyuşturucu tüketimi
- Dalağa darbe alma
- Hurler sendromu
- Sıtma
- Verem
- Hepatit
- CMV Enfeksiyonu
- Gaucher rahatsızlığı
Dalak büyümesi nasıl teşhis edilir?
Dalak büyümesi erken teşhis edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarını doğurabiliyor. Bu yüzden yaşanılan belirtiler karşısında bir doktora görünmekte fayda bulunuyor.
Elle hissedilebilecek dalak büyümesi teşhisi doğrulamak adına bazı testler gerekebiliyor. Bu testler MR (Manyetik Rezonans), Tomografi ve Ultrason oluyor.
Dalak büyümesinin teşhisi için, görüntüleme testleri bazı durumlarda gerekmiyor ama Ultrason ve MR ön hazırlığa ihtiyaç duymadığı için genellikle doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. BT çekimi yapılacaksa, çekim öncesinde aç olunması gerekebiliyor.
Dalak büyümesi nasıl tedavi edilir?
Dalak büyümesinin nedeni tespit edilebildiyse, o nedene göre bir tedavi şekli uygulanıyor. Burada ana amaç, dalağın neden büyüdüğüne bağlı tedavi oluyor. Siroz kaynaklı dalakta büyüme varsa, siroz tedavi ediliyor. Altta yatan neden enfeksiyon ise, antibiyotik tedavisi, kanser ise kemoterapi uygulaması yapılıyor.
Dalak büyümesi, hayati tehdit oluşturuyorsa dalak ameliyatla alınabiliyor. Lösemi, talesemi ve dalak damarlarında kan pıhtılaşması sorunu vbulunuyorsa dalak ameliyat ile alınabilir. Dalaksız yaşayan insanlarda enfeksiyon riski çok yüksek olduğundan her yıl mutlaka aşı olunması gerekiyor.
Dalak büyümesi olanlar nelere dikkat etmeli?
-Dalak büyümesi olanların futbol ve hokey gibi temas sporlarından kaçınması ve doktorun belirttiği diğer aktiviteleri sınırlandırması gerekiyor.
- Araç kullanırken emniyet kemeri takmak bir kaza durumunda dalağın zarar görmesini önlüyor.
- Aşıları zamanında olmaya çalışmak gerekiyor. Aksi taktirde enfeksiyon kapma riski artıyor. Grip, tetanoz ve difteri aşılarını yıllık, boğmaca aşısını da en az 10 yılda bir yaptırmak gerekiyor.
- Sürekli yüksek vitamin ağırlıklı beslenme şeklini sürdürmek gerekiyor.
Dalak büyümesi bitkisel tedavi
- Lahana suyu iile üzüm hoşafını karıştırıp sabah ve akşam içmek
- Kuşkonmaz kökü ve sapını kaynatıp , şeker yada bal karıştırıp içmek
- 1 su bardağı suyun içine 1 tatlı kaşığı toz zencefili ekleyin ve kaynatıp, içmek
Dalak büyümesi için hangi bölüme gidilir?
Dalak büyümesi için Hematoloji bölümüne gidilmesi gerekiyor.