Hipospadias tedavisinin 6-18 ay arasında yapılması öneriliyor..
Halk arasında “Peygamber sünneti” olarak bilinen hipospadias, idrar yapılan penisin uç kısmının olması gerektiği yerde uç da değil de daha aşağıda bir yerde yerleşmesi durumu olarak ifade ediliyor. 300 canlı erkek doğumdan birinde görülüyor.
Doğuştan gelen ve anne karnında ilk üç ayda ortaya çıkan hipospadias hastalığı, idrar deliğinin yerleşimine göre sınıflandırılıyır. Penisin baş kısmında yer alan, normal idrar deliğinin olması gerekli yere çok yakın olan bu olgulara, “glandüler hipospadias” adı veriliyor.
Penis baş kısmı ile penis gövdesi arasındaki birleşim yerinde yerleşirse “koronal hipospadias” adını alırken, her iki durum için genel olarak “distal hipospadias” tanımlası yapılıyor ve çocuklarda en sık karşılaşılan ve cerrahi başarı oranının en yüksek olduğu grup bu grup oluyor.
Daha aşağı yerleşimli hipospadiaslar da bulunuyor; idrar deliğinin yerleşimi penis gövdesinin herhangi bir yerinde, penis ile torbaların birleştiği yerde hatta popoya yakın bölgede bile olabiliyor. Bu şekilde olanlara ise “proksimal hipospadias” deniyor.
Hipospadias (Peygamber sünneti) belirtileri nelerdir?
- Penis başının yassılaşması
- Penisin ereksiyon denilen sertleşme durumunda eğriliği
- Ayakta çiş yapmak yerine oturarak çiş yapmak istemeleri
- Sadece pesnisin üst yarısının deriyle örtülmüş olması görünümü
- İdrarın işeme esnasında anormal bir şekilde püskürtülmesi
Hipospadias neden olur? Hipospadias (Peygamber sünneti) nedenleri
- Genetik faktörler
- Damarsal gelişim bozuklukları
- Bazı enzim eksiklikleri
- Vejeteryan anneler
- Bazı sentetik veya çevresel doğal kimyasallar
- Hamilelikte yenilen hormonlu gıdalar
Hipospadias nasıl teşhis edilir?
Günümüzde hamilelik esnasında ultrason ile doğum öncesi hipospadias teşhisi konulabiliyor. Bu mümkün olmadıysa doğduğu andan itibaren yapılacak klinik muayene ile kolaylıkla teşhis edilebiliyor.
Nadiren hipospadiaslı çocuklarda prepusium (sünnet derisi) normal ve tam olabiliyor. Bu gibi durumlarda sünnet derisi geriye doğru sıyrılmadan uca yakın hipospadiasları tespit etmek mümkün olmayabiliyor.
Hipospadias nasıl tedavi edilir?
6-18 ay arasında hipospadias tedavisi yapılması öneriliyor. Bu zaman diliminde ameliyat çocuk tarafından daha iyi tolere edilebiliyor. Ameliyat travmasını çocuk ileride hatırlamıyor. Ayrıca çekirdek cinsel gelişimin başladığı yaştan daha önceye denk gelmesi nedeniyle de bu yaş uygun oluyor.
Hipospadiasın cerrahi dışında tedavisi bulunmuyor. Tedavinin amacı, estetik olarak normal görünen ve normal fonksiyonlarını yerine getirebilen bir penis oluşturmak oluyor.
Hipospadias ameliyatı için çocuğa genel anestezi veriliyor. Anestezi altındaki süre hipospadiasın çeşidine göre değişiyor. Bazı durumlarda, hipospadiasın tamamen düzeltilmesi için birden fazla cerrahiye gerek duyulabiliyor.
Hafif ve orta durumlarda tek seanslı ameliyatlar yeterli olurken , ağır olgularda çoğunlukla iki seanslı ameliyat tercih ediliyor. Bu iki seanslı ameliyatta sünnet derisi bir kumaş olarak yeni oluşturulacak idrar yolu için kullanılıyor. Bu yüzden hipospadiası olan bir çocuğun asla sünnet ettirilmemesi gerekiyor.
Yapılan ameliyata göre çocuk ameliyat günü veya bir sonraki gün hastaneden çıkarılıyor. Gerekli görülen vakalar 7 gün hastanede yatırılıyor. Cerrahi sırasında konulan özel pansuman 3. günde alınıyor. Yine cerrahi sırasında takılan sonda ise 7. günde çıkarılıyor.
Bu dönem içinde doktor uygun görürse ilk 1-2 gün ağrı kesici ve ağızdan alınan antibiyotik, ameliyat sonrasındaki 3. günden sonra antibiyotikli krem ve mesane spazmını önleyici ilaçlar kullanılıyor.
İdrar sondası çıktıktan bir hafta sonra, ameliyattan bir ay sonra ve sonraki dönemde ilk sene 3 ayda bir, 2. sene 6 ayda bir, sonrasında ise senelik kontrole gidilmesi gerekiyor.
Hipospadias için hangi bölüme gidilir?
Hipospadias için Çocuk Ürolojisi bölümüne gitmek gerekiyor.