Geçici iskemik atakları önlemek için sigara ve alkolü bırakmak gerekiyor...
24 saatten daha kısa süren ve kalıcı sakatlık bırakmayan inme türü geçici iskemik atak olarak ifade ediliyor. Transient atak olarakta bilinen geçici istemik atak hem bir uyarı hem de fırsat hizmeti görebiliyor. Yaklaşan bir inme uyarısı olup ve onu önlemek için adım atılması gerekiyor.
Geçici iskemik atak belirtileri hızlı geçtiği için hastaların çoğu tıbbi yardım almıyor. Geçici iskemik atak (GIA) hastalarının yüzde 10 ila yüzde 15’i üç ay içerisinde tamamen felç geçiriyor ve bu hastaların yüzde 40’ında da felç 24 saat içinde meydana geliyor.
Geçici iskemik atak belirtileri nelerdir?
- Tek yada çift taraflı görme kaybı
- Baş dönmesi
- Kolda, bacakta veya yüzde uyuşma
- Konuşma güçlüğü
- Bilinç kaybı
- Kolda, bacakta veya vücudun yarısında kuvvet kaybı
- Konuşulanları anlama güçlüğü
- Denge veya koordinasyon kaybı
- Yüzün yarısında felç
Geçici iskemik atak neden olur? Geçici iskemik atak nedenleri nelerdir?
- Genetiklik
- 55 yaş ve üzerinde olmak
- Etnik köken
- Kalp kaslarının düzensiz çalışması, kalp ritminin bozuk olması durumunda kalp odacıkları içinde oluşan pıhtı beyin damarlarına giderek tıkanması
- Sigara
- Diyabet
- Hareketsiz yaşam
- Boyun veya damarlarındaki daralma veya tıkanıklığa bağlı olarak gelişen tıkanma
- Alkol
- Obezite
- Kötü beslenme
Geçici iskemik atak teşhisi nasıl olur?
Geçici iskemik atak kısa süreli olduğu için doktor geçici iskemik atağı genel fiziksel ve nörolojik muayene sırasındaki bir şeyden çok olayın tıbbi geçmişine bağlı olarak teşhis edebiliyor.
Geçici iskemik atağın nedenini belirlemeye yardımcı olmak ve inme riskini değerlendirmek için doktor fiziksel muayene, testler, Karotid ultrasonografi, Bilgisayarlı tomografi (BT) , Ekokardiyografi, kan testleri istiyor.
Geçici iskemik atak nasıl tedavi edilir?
Kalp kaynaklı pıhtı sebebiyle gelişen iskemik atak geçiren hastalarda, pıhtı önleyici ve kan sulandırıcı ilaçlar kalıcı felç gelişimin önlemek adına yeterli olabiliyor. Kalp atımında düzensizlik varsa hastalarda kalp içinde pıhtı oluşma riski yüksek oldupu için bu tip hastalarda kan sulandırıcı ilaçlarla kalp içinde pıhtı oluşumu önleniyor.
Geçici iskemik atağı oluşturan pıhtının boyun damarlarındaki ciddi bir darlıktan kaynaklanıyorsa, ilaç tedavisine ek olarak darlığı açmak yapılacak için girişimsel bir tedaviye ihtiyaç duyulabiliyor. Şah damarı ve boyun damarlarında çap olarak yüzde 60’ın üstünde darlık olan ve geçici iskemik atak geçiren hastalarda, darlığa yönelik bir girişimsel tedavi uygulanması gerekiyor. Bu girişimsel tedavi, stent tedavisi veya açık cerrahi şeklinde oluyor.
Beyin damarında çap olarak yüzde 70’in üstünde darlık nedeniyle geçici iskemik ataklar geçiren ve kan suladırıcı ilaç tedavisine ramen iskemik atak geçirmeye sürdüren hastalarda stent ve /veya balon anjioplasti tedavisi uygulanıyor.
Geçici iskemik atak nasıl önlenir?
- Sigarayı ve alkolü bırakmak
- Düzenli egzersiz yapmak
- Tuzu azaltmak
- Dengeli beslenme ( meyve ve sebze, tam tahıl ürünleri, balık, kümes hayvanları eti ve yağsız et tüketmek)
- Kiloyu korumak
- Diyabeti kontrol etmek
- Yasadışı uyuşturucular kullanmamak
- Kolesterol ve yağı sınırlamak
Geçici iskemik atak için hangi bölüme gidilir?
Geçici iskemik atak için Nöroloji bölümüne gitmek gerekiyor.