Albumin kanda en yaygın bulunan ve karaciğerde üretilen bir protein olarak ifade ediliyor. İnsan vücudu için hayati nitelikte değerli olan albumin çeşitli sebeplere bağlı olarak azalabiliyor ya da artabiliyor. Ancak albumin düşüklüğünün yol açtığı bir takım sorunlar yer alıyor.
Halk arasında aktutma hastalığı olarakta bilinen albümünin normal değerleri 3,5 ile 5,5 g / dL arasında oluyor. Kandaki bu normal albümin değerinin 3,5 g / dL değerinin altına inerse hastalık kaçınılmaz oluyor.
Albümin hastalığının belirtileri nelerdir?
- Kanlı ve acılı idrar
- Ayaklarda şişmeler
- Aşırı yorgunluk
- Halsizlik
- İdrarda bulanıklık
- Süreklü uyuma isteği
- İştah kaybı
- Kaslarda kramplar oluşması
- Ellerim şişmesi
- Karında sıvı birikmesi
Albümin hastalığının nedenleri nelerdir?
- Böbreğin yeterli çalışmaması
- Protein diyetlerinin uzun süre uygulanması
- Aşırı spor sonucu protein hasarı yaşanması
- Bazı ilaçlar
- Zehirlenmeler
- Ağır kansızlık
- Ateşli haller
- Crohn hastalığı
- Verem
- Sistit hastalığı
- İltihaplı bağırsak sendromu veya lenfoma gibi mide sorunları
- Kalp yetmezliği veya kalp zarı iltihabı gibi bazı tür kalp hastalıklar
Albümin hastalığı nasıl teşhis edilir?
Albümin hastalığında kişide görülen belirtiler, erken teşhis ve tedavi için bir fırsat oluyor. Bu nedenle kendilerinde ve vücutlarında normalden daha farklı bir durum gözleyen kişilerin mutlaka bunu önemseyerek doktora görünmesi hastalığın ilerlemeden tedavi edilmesi açısından önem taşıyor.
Albümin testi ile uzman hekimler karaciğerin ne kadar iyi çalıştığını söyleyebiliyor. Genelde karaciğer panelindeki tahlillerden biri oluyor. Albümine ek olarak karaciğer paneli kan içindeki kreatinin, kan üre azotu ve prealbümen içinde test yapılıyor.
Uzmanlar karaciğer hastalığı tarzında bir hastalık olduğundan şüphe duyuyorsa büyük ihtimalle albümin testi için kan örneği istiyor.
Albümin hastalığı nasıl tedavi edilir?
Albümin hastalarına doktor tarafından uygun görülen ilaçlar hem ağız yolu ile hem de damar yolu ile verilen ilaçlarla tedavi uygulanıyor. Verilen bu ilaçların kullanımında mutlaka düzenli olunarak dikkat edilmesi gerekiyor. Bu tedavi yöntemleri denendikten sonra, belirli aralıklarda albümin seviyesi ölçülüyor.
Bu ölçümlere göre, albümin seviyesi normal değerlere gelmiş ise tedavi başarılı olmuş anlamına geliyor ve ilaç tedavisi kesilerek gıda tedavisine devam ediliyor. Ancak ölçülen albümin seviyelerine göre herhangi bir yükselme ve düzelme yoksa ilaç ve gıda tedavisi sürdürülüyor ve ölçüm yapmaya devam ediliyor. Eğer düzelmezse başka hastalıklar inceleniyor.
Albümin eksikliği nasıl giderilir?
- Süt kullanımını arttırmak
- Haşlanmış patates tüketmek
- Baharatlı yiyeceklerden ve biber gibi maddelerden uzak durmak
- Kahve içmeyi azaltmak
- Her gün 50 gram protein almak
- Elde yapılmış muhallebi yemek
- Susam, ve sarısabır tüketmek
- Turşu ve tuzu terketmek
- Lahanayı haşlayıp suyunu içmek
Albümin neden yüksek çıkar?
Yeterince su tüketmemekten, şiddetli kusma veya ishalden,ağır egzersiz veya sıcak ortam nedeniyle aşırı terlemekten dolayı albümin yükselebiliyor.
Albümin yüksekliğinde günde en az iki litre su tüketilmesi ve susuz kalınmaması, dukan diyeti gibi protein odaklı programlar dahilinde beslenilmemesi, dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor.
Albümin hastalığı için hangi bölüme gidilir?
Albümin hastalığı için İç Hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekiyor.