Tifüs hastalığı, tedavi edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar doğurabiliyor..
Halk arasında lekeli humma olarak bilinen tifüs hastalığı, bit ve pire gibi haşerelerin sebep olduğu hastalık olarak ifade ediliyor.
Tifüs hastalığı rickettsie ve prowezekil adındaki kişiyi ısırması sonucunda ortaya çıkıyor. Bu hastalık özellikle çocukların bağışıklık sisteminin zayıf olmasından dolayı çocuklarda daha fazla görülüyor.
Özellikle Afrika’nın orta ve doğu kesimleri ile Amerika’nın orta ve güney kesimlerinde rastlanan tifüs hastalığı, tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlar doğurabiliyor.
Tifüs hastalığı nasıl bulaşır?
Tifüs hastalığı, akut tifüslü insanların kanını emerek enfekte olan insan bitinin, enfeksiyonu diğer insanlara taşımasıyla bulaşıyor. Aşırı kalabalık ve kötü hijyen koşullarının hakim olduğu cezaevleri ve mülteci kampları hastalığıa davetiye çıkarıyor.
Tifüs hastalığının belirtileri nelerdir?
- Halsizlik
- Yüksek ateş
- Kilo kaybı
- Baş ağrısı
- İştahsızlık
- Ürperme
- Bacak ve sırt kaslarında ağrı
- Titreme
- Öksürük
- Kusma
- Bilinç bulanıklığı
- Işığa duyarlılık
- Karın ağrısı
- Deri döküntüsü
- Gözde sulanma
Tifüs hastalığının nedenleri nelerdir?
- Bit ve pireler
- Yeterli hijyenin sağlanamaması
- Açlığın çok olduğu yerlerde yaşamak
Tifüs hastalığı nasıl teşhis edilir?
Tifüs hastalığının teşhisi hastada görülen klinik bulgularla konuluyor. Ricketsia bakterisini kan tahlillerinde teşhis etmek zor olabiliyor. Hastalığın başlangıcı, 2 hafta sonrası ve 4 hafta sonrası hastalığa özgü antikorların ölçümü ile teşhis koyma da daha çok faydalı oluyor.
Tifüs hastalığı nasıl tedavi edilir?
Tifüs hastalığının erken teşhis edilip tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavi edilmediği taktirde ölümcül bir hastalık olabiliyor. Tifüs hastalığına yakalanan kişilere ilk önce bol sulu ve sindirimi zor olmayan yumuşak yiyecekler veriliyor.
Günümüzde aşı ile tifüsün tedavi yöntemi uygulanıyor. Aşının yanı sıra doktorun önereceği antibiyotikler de yine tifüsle savaşta etkili oluyor. Eğer hastalık çok ilerlemiş ise astanede tedavi edilmesi gerekebiliyor. Hastanede tedavi görmek hem başka kişilere bulaşmasını önleme açısından önemli oluyor, hem de tedavinin süresini azaltıyor.
Hastalığın semptomlarını azaltmak için ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler de verilebiliyor. Vücudu çok halsiz bıraktığı için genellikle yüksek kalorili ve vitamin değeri yüksek gıdalarla beslenilmesi öneriliyor.
Tifüs hastalığından korunma yolları nelerdir?
- Temizlik kurallarına uyarak bitlenmekten kaçınmak
- Evlerinizi ve bahçeleri belirli periyotlarda ilaçlatarak, var olan böcek ve haşerelerden kurtulmak
- Evde fare olabilme ihtimaline karşı evi düzenli olarak fare ilaçları ile ilaçlatmak
- Kullanılan temizlik malzemelerinin, şampuan ve sabunların kaliteli ve güvenilir olması
- Kedi, köpek veya kuş gibi evcil hayvan besleniyorsa, bunların gerekli aşılarının yaptırmak
Tifüs hastalığı için hangi bölüme gidilir?
Tifüs hastalığı için Enfeksiyon Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.