Çocuk felcinden korunmanın en etkili yolu aşılama programını ihmal etmemek..
Çocuk felci hastalığı olarakta bilinen poliomyelit, beyin sapı ve spinal kord ön boynuz hücrelerini tutan polio virüsünün sebep olduğu bulaşıcı akut viral bir hastalık olarak ifade ediliyor.
Özellikle sonbahar ve yaz aylarında sıklıkla görülen poliomyelit hastalığı çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocukları etkisi altına alıyor.
Hastalığın kuluçka süresi 6-20 gün arasında oluyor. Virüs ağızdan alındıktan sonra bağırsaklarda çoğalıyor ve buradan sinir sistemine yayılarak felce yol açıyor. Virüs boğazda da yer alabiliyor.
Poliomyelit (Çocuk felci) belirtileri nelerdir?
- Kusma
- Ateş
- Baş ağrısı
- Burun tıkanıklığı
- Öksürük
- Ense sertliği
- Kas ağrıları
- Boğaz ağrısı
Poliomyelit nasıl bulaşır?
Su veya gıdayla ve kalabalık ortamlarda havaya yayılan damlacık şeklinde bulunan mikropların solunmasıyla, hijyen koşullarının kötü olduğu bölgelerde insan dışkısı bulaşmış yiyecek ve içeceklerden poliomyelit hastalığı bulaşabiliyor.
Poliomyelit nasıl teşhis edilir?
Poliomyelit teşhisi akut bir hastadan alınan genellikle dışkı ile virüs inceleniyor. Hastalığın ilk 3 – 10 gün boyunca alınan boğaz numunelerin de virüse ulaşaılabiliyor. Virüs çok nadir kan veya beyin-omurilik sıvısında bulunulabiliyor.
Poliomyelit nasıl tedavi edilir?
Çocuk felci hastalığının tedavisi bulunmuyor. Çocuk felci virüsüyle enfekte birçok çocukta hastalık hafif seyrederek sadece nezle benzeri belirtiler veriyor. Ancak, felçlerin ortaya çıktığı çocuklarda bu felçler tedaviyle düzelmiyor ve hayat boyu devam ediyor.
Çocuk felcinden korunmanın en etkili yolu aşılama programının ihmal edilmemesi oluyor.
Polio aşısı ne zaman nasıl yapılır?
Polio aşısı bebek 2. ayını doldurduğunda başlayarak birer ay ara ile (2., 3. ve 4. aylarda) toplam 3 doz olacak şekilde uygulanıyor. Daha sonra hatırlatma dozu denilen aşılar çocuk 1.5 yaşında iken ve ilkokul 1. sınıfta yapılıyor.
Poliomyelit (Çocuk felci) hastalığından korunma yolları
- Aşı yaptırmak
- Elleri sık sık su ve sabun ile yıkamak
- Öpüşme, sarılma eylemlerinden kaçınmak
- Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burun kol ile kapatmak
- Ellerin temiz olduğuna emin olmadan gözlere, buruna veya ağıza dokunmamak
- Güvenilir gıdalar ve içecek tüketmek
Poliomyelit (Çocuk felci) için hangi bölüme gidilir?
Poliomyelit (Çocuk felci) için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.