Maskeli depresyon erken teşhis edilmezse kişinin intihara kalkışması gibi hayati sonuçlara da neden olabiliyor. .
Çağın hastalığı olan depresyon, çok farklı şekillerde görülebiliyor. Maskeli depresyon yani örtülü depresyonda, normal depresyona kıyasla, kişide sadece psikolojik değil, bedensel rahatsızlıklar da geçiriyor.
Maskeli depresyon yaşayan kişiler duygularını önemsemiyor ve onları dışarıya belli etmiyolar fakat derin bir mutsuzluk içinde olabiliyorlar. Hatta bu kişiler depresyonda olduklarının farkında varmıyor.
Belirtiler büyük çoğunlukla kaygı ve bunaltı bağlı olarak kendini gösteriyor. Her yaş ve sosyo-kültürel düzeyde kişide görülebilen maskeli depresyon genellikle kadınları etkisi altına alıyor.
Maskeli depresyonun belirtileri nelerdir?
- Kişinin sürekli mutsuz olması
- Hayattan zevk alamama
- Umutsuzluk
- Mide, bağırsak sorunları
- Sürekli ve gezen ağrılar
- Nefes darlığı ve çarpıntı
- Uyuşma ve karıncalanmalar
- Yeme bozuklukları
- İştahsızlık
- Alkol ve madde kullanımı
- Sosyalleşme ve iletişime kapalı olma
- Sinirlilik , korku ve öfke hali
- Yorgunluk
- Uyku sorunları
- Libidoda düşüklük
- Üzüntüsünü belli etmemek için yüzde gülümseme
Maskeli depresyonun nedenleri
- Duyguları saklamak
- Taşınma, mezuniyet, iş değişikliği gibi büyük yaşamsal değişiklikler
- Kadınlarda engellenme sonucu saldırganlığın dışa yansıtılamayıp daha çok içe yönelmesi, erkeklerde daha çok dışa yansıtılması,
- Partnerle veya iş yerindeki bir kişiyle yaşanan kişisel çatışma
- Fiziksel, seksüel veya duygusal istismar
- Kadının olumsuz duygularını dışa vurduğunda çevre tarafından hoş karşılanmaması gibi.
Maskeli depresyon nasıl teşhis edilir?
Maskeli depresyona kolay tanı koNulamadığından, teşhisi de normal depresyona göre daha zor oluyor. Şikayetleri devam eden ve tetkikleri normal bulunan hastaların mutlaka psikiyatriste yönlendirilmesi gerekiyor. Yapılan tetkiler neticesinde maskeli depresyon teşhisi konuluyor.
Erken teşhis edilmez ve önemsenmez ise bir terapiste başvurulmadığı zaman, kronik yorgunluk, bitmeyen halsizlik, sessiz kalma ve ağlama nöbetleri geçirme de hastalığı ileriye taşıyabiliyor. Aynı zamanda kişinin kendine ciddi zararlar vermesi ve intihara kalkışması gibi hayati sonuçlara da neden olabiliyor.
Maskeli depresyon tedavisi nasıl yapılır?
Maskeli depresyon tedavisinde danışmanlık hizmeti ya da psikoterapi, hipnoterapi gibi destekler alınabiliyor. Psikoterapi ve ilaç tedavisi, kişinin kendini daha mutlu hissetmesine yardımcı oluyor.
Maskeli depresyonun ne kadar süredir olduğu, kişinin var olan yeteneği ve yaşı, cinsiyeti ya da çalışıp çalışmaması terapinin sürecini belirliyor.
Bu depresyonu yaşayan kişiye de tedavi sürecinde büyük işler düşüyor.Tedavinin dışında kişiler işe ilk olarak etraflarında olan kişilere kendilerini açarak başlayabiliyor. Aileden yakın birini yada bir arkadaşını kişinin kendine bir dert ortağı seçmesi ve bu kişiyle duygu ve endişelerini paylaşmayı bir rutin haline getirmesi maskeli depresyona iyi geliyor. Bunu yaparken kişinin kendisini karşı tarafa yük oluyor gibi hissetmemesi önem taşıyor.
Maskeli (örtülü) depresyon için hangi bölüme gidilir?
Maskeli (örtülü) depresyon için Psikiyatri bölümüne gidilmesi gerekiyor.