Her kekeme birey için ona özgü bir terapi planı belirlemek gerekiyor...
Konuşmanın doğal akışının kesintiye uğraması ya da konuşmanın akıcılığında gözlenen istemsiz aksaklıklar kekemelik olarak karşımıza çıkıyor.
Kekemelik, kişinin konuşurken sesleri uzatması, kimi sesleri üretirken zorlanması, bir sesi ya da heceyi tekrarlaması biçiminde görülüyor. Kekemeliğin ilerleyen evrelerinde göz kırpma, çeşitli dudak ve yüz hareketleri, kafa-el-vücut hareketleri gibi ikincil davranışlar da görülebiyor.
Kekemelik çoğunlukla dil gelişiminin en hızlı olduğu dönem olan 2-5 yaş aralığında ortaya çıkıyor ve çocukların büyük bir kısmında kendiliğinden geçiyor. Bir kısmında ise yetişkinlik döneminde kekemelik sürüyor.
Kekemeliğin nedenleri nelerdir?
Kekemelik henüz kesin olarak bir nedene bağlanmış bir rahatsızlık olarak tespit edilememiştir. Genel nedenleri ise şu şekilde:
- Travmatik yaşantılar ve korkular
- Ailede kekemelik olması
- Aşırı hassas ,endişeli, kaygılı yapıda olunması
- Evdeki kavgalar ve huzursuzluklar
- Aşırı koruyucu aile tutumları
- Ateşli hastalıklar
Kekemelik kendiliğinden geçer mi?
Çocukların bir kısmında kekemelik kendiliğinden geçerken, bir kısmında ileriki dönemlerde kronik kekemelik olarak devam edebiliyor. Kalıcı kekemeliğin çocuklar üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi bulunuyor. Ailelerin çocuklarının dil ve konuşma gelişimini bilinçli bir şekilde takip etmesi ve olası sorunları erkenden teşhis etmeye özen göstermesi gerekiyor.
Kekemelik nasıl tedavi edilir?
Kekemeliğin ilacı ya da ameliyatı bulunmuyor. Kekemeliğin giderilmesi için alanında uzmanlaşmış dil ve konuşma uzmanlarından yardım alınması gerekiyor. Kekemelik tedavisinde amaç kekemeliğini kontrol ederek akıcı olarak konuşmayı sağlamak oluyor.
Her kekeme birey için ona özgü bir terapi planı belirlemek gerekiyor. Okul öncesi dönem çocuklarda izlenen yol ve kullanılan yöntemlerle yetişkinlerde izlenecek yol ve yöntemler arasında büyük farklılıklar bulunuyor. O nedenle her yaş grubu kendi özelliklerine uygun olarak değerlendiriliyor ve sorun buna göre yönetiliyor.
Korkudan oluşan kekemelik için shaping yöntemi uygulanıyor. bU yöntemde kişiye terapilerle birlikte konuşma bozukluğunun giderilmesi için uygulamalı yöntemler yapılıyor. Bu yöntemleri günlük hayatta da kekeme kişinin kullanması sağlanıyor. En kalıcı tedavi yöntemlerinden biri olarak gösteriliyor.
Yoga ve meditasyon da kişin iç huzura kavuşmasını ve rahatlamasını sağladığı için kekemelik tedavisinde tercih edilebiliyor. Kişi kekeleme sorununu büyük ölçüde yoga ve meditasyondan sonra azaltıyor. Fakat tamamen kesin ve kalıcı bir yöntem olmuyor.
Kekemelik tedavisinde kullanılan yöntemlerden birisi de Lidcombe terapi tekniğini oluyor. Ebeveynler tarafından 2-6 yaş arası yani okul öncesi çocuklara gündelik hayatta uygulanan bir terapi tekniği olarak ifade ediliyor. Terapi, kekemelik yok olana ya da yok denilecek seviyeye inene kadar devam ediyor. İkinci aşamadaise kekemeliğin tekrar oluşmaması için belirli aralıklarla kontrol seansları yapılıyor.
Kekemeler şarkı söylerken neden kekelemez?
Şarkı söyleme ve konuşma birbirinden farklı eylemler oluyor. Kişi konuşurken ne söyleyeceğini düşünüyor ve doğru sözcükleri seçmeye çalışıyor. Şarkı söylerken ise ezberlenen ve önceden bilinen metinler melodik bir şekilde okunuyor.
Bu iki eylemdeki beyin aktiviteleri incelendiğinde, beyindeki farklı bölgelerin aktif olduğu ortaya konuyor. Kekemeliğin sebeplerinee yönelik yapılan çalışmalar, kekemeliği olan bireylerin konuşma esnasında beyin aktivitelerinde farklılık olduğunu gösteriyor.
Kekemelere nasıl davranılmalı?
- Çocukla konuşurken sakin, duraklayarak konuşmak
- Ardarda çok soru sormamak
- İlgisini dağıtmadan konuşmasının tamamını dinlemek
- Sık sık açıklayıcı övgüler yaparak ve olumlu davranışlarla ilgili geridönüşler vererek güvenini arttırmak
- Çocukla başbaşa özel vakit geçirmek
- Çocukla konuşurken göz teması kurmak
- Arkadaş çevresinde kekemeliği alaya alan kişilere engel olunması
- Konuşurken nefes almayı sağlamak
Kekemelik için hangi bölüme gidilir?
Kekemelik için dil konuşma terapistine gitmek gerekiyor.