Boyun Ağrısının Nedenleri
Baş ile vücut arasındaki bağlantıyı kuran boyun, vücudun hareketli bölgesidir. 7 omurdan meydana gelen boyun kısmı kafayı taşır. Baş bölgesinden gövde kısmına giden damarları korur. Yapı olarak karmaşık bölge olan boyun kısmında çok fazla duyusal sinir yer almaktadır.
Boyun omurlarının arasından omurilik geçmektedir. Yetişkin insanların büyük bir kısmında boyun ağrısı bir kez yaşanmaktadır. Boyun bölgesi çok hareketli olduğundan, ağrılara ve yaralanmalara açıktır.
Boyun Ağrısı Neden Olur?
Omurga hastalıklarına bağlı olarak ve mekanik boyun ağrısı olmak üzere iki tip ağrı vardır. En çok görülen mekanik boyun ağrısıdır. Boyun ağrısı en fazla duruş bozukluğu, yırtılma, spor darbeleri, gerilme, yıpranma gibi sebeplerden meydana gelmektedir.
Uzun süre oturmaya bağlı duruş bozukluğu, sürekli eğilip kalkma gerektiren işlerde boyun ağrısı çok görülmektedir. Boyun kaslarının fazla kasılması ve öyle kalması sonucunda da boyun ağrısı yaşanır.
Mekanik Boyun Ağrısı; Kollara ve omuzlara yayılabilen ağrının nedeni ve bölgesi genellikle saptanamaz. Duruş bozukluğu, bağ doku zedelenmesi, boyun kası travmaları sonucunda görülebilmektedir.
Omurga Hastalıkları Kaynaklı Boyun Ağrısı; Daha az görülen bu ağrı tipi en çok, boyun fıtığı, boyun omurga kanalında daralma sebebiyle omurilik tutulması, boyun omurlarının zarar görmesi neticesinde meydana gelmektedir.
Boyun Ağrısı Belirtileri
- Baş dönmesi
- Boyun hareketiyle birlikte ağrının şiddetlenmesi
- Batıcı tarzda yakın bölgelere yayılan ağrı
- Boyun bölgesinde uyuşma, karıncalanma
Boyun Ağrısı Tanısı
Hastanın tıbbi öyküsü dinlendikten sonra, ağrının ne zaman başladığı, ne zaman şiddetlendiği ve sürekli olup olmadığı sorulur. Fiziksel muayenenin ardından, MR, tomografi, boyun grafisi gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Boyun fıtığından şüphelenildiğinde EMG istenebilir.
Boyun Ağrısından Korunma Yolları
- Fazla yüksek ve sert yastıkta yatmak, boyun kaslarını zorlayabilir.
- Postür yani duruş bozukluğuna bağlı ağrı oluşmaması için, otururken, yürürken veya uzanırken doğru pozisyonda olmaya dikkat edilmelidir.
- Düzenli egzersiz alışkanlığı, boyun kasları dahil tüm vücut kaslarının güçlenmesini sağlar.
- Laptop, cep telefonu gibi cihazları uzun süre kullanırken, göz hizasında olmasına dikkat edilmelidir.
Boyun Ağrısı Tedavisi
Boyun ağrısı tedavisinde, ağrının nedenine bağlı olarak ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar verilir. Fizik tedavi terapileri ve egzersizler tavsiye edilir. Hekimin gerekli gördüğü takdirde, omurgada abse, tümör, sinir basısı, omurga kayması gibi durumlarda ameliyat gerekebilir.
Boyun Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Boyun Ağrısı Tedavisi Boyun ağrısı için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilir. Eğer sinir sistemi ile ilgili bir durum ise Nöroloji'ye yönlendirme yapılır.