Sırt tutulması bazı durumlarda kişilerin günlük hayatını etkileyebiliyor..
Sırt kaslarının kasılması ve ardından da gevşemeyerek kasılı kalması durumu sırt tutulması olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumun birçok nedeni bulunuyor.
Sırt tutulması kimi insanlarda sırt kaslarının yarı kasılması şekline görülürken bazı insanlarda ise sırt kaslarının tümünün kasılması durumunda meydana geliyor.
Sırt tutulması bazı durumlarda kişilerin günlük hayatını etkileyebiliyor. Tutulma genelde yoğun çalışma hayatı olan,masa başı iş yapanlarda, dikiş nakış, dantel örgü gibi dikkat gerektiren ve saatlerce kalkmadan çalışılması lüzumlu olan işlerde çalışanlarda, uzun yol şoförlerinde görülüyor. Aynı zamanda kişinin yattığı yatak, oturduğu koltuklar da önem taşıyor.
Sırt tutulmasının nedenleri nelerdir? Sırt tutulması neden olur?
- Yazın artan bilinçsiz veya yanlış klima kullanımı sırt tutulmasına sebebiyet verebiliyor. Klimanın soğuttuğu bir ortama girilmesiyle terli bölgeler aniden soğuk havayla temas edince kas tutulmalarından kaçış olmuyor.
- Sırt travmaları: Ezersiz sırasında sırt kaslarını zorlamak sırt tutulmasına neden olabiliyor. Bu tutulma genelde sabah kalkıldığında farkediliyor.
- Yoğun ve stresli çalışma koşulları
- Yanlış duruş pozisyonuna uzun süre maruz kalma
- Bilgisayar başında çalışırken fazla eğilmek
- Omurlar arasında olan kireçlenmeler
- MS(multiple Skleroz) hastalığı
- Bazı ilaçların kas metabolizmasını bozması
Sırt tutulmasının belirtileri nelerdir?
- Kişin belinin üst kürek kemiği kısımlarında kişinin hareket edemeyeceği kadar yoğun ağrılar olması
- Kolların hareketinin ağrılar ile kısıtlanması
Sırt tutulması nasıl geçer? Sırt tutulmasına ne iyi gelir?
- Sırtı sıcak tutmak: Sırt ısısının sabit ve yüksek tutulması sırt tutulmasında en etkili tedavi yöntemi oluyor. Sıcak bir havlu yada sıcak su torbasından yardım alınabiliyor.
- Kas gevşetici ilaçlar kullanmak: Kas gevşetici ilaçlar kasların sinirsel ve metabolik olarak gevşemelerini sağladığı için tutulmanın önüne geçiyor ve iyileşme sürecini hızlandırıyor.
- Ağrı kesici ilaçlar kullanmak: Ağrıkesiciler sinir sistemini baskılayarak beyin ve omuriliğe kaslarına yanlış sinyaller göndermesini engellemiş oluyor. Yanlış sinyaller ise sırt tutulmasının şiddetini arttırıyor.
- Sırt kaslarını zorlamadan açma germe hareketleri yapmak: Açma ve germe hareketleri sayesinde sırt esneklik kazanıyor ve sırt kasları gevşetiliyor. Bu şekilde sırt tutulmasının önüne geçiliyor.
- Yatak ve yastık seçimine dikkat etmek: Yatak ve yastık tercihi yaparken ortopedik olanları seçmek, yumuşak ve deforme olmuş yataklardan uzak durmak gerekiyor.
- Yataktan kalkarken ani hareket etmemek
- Gergin kasları dinlendirmek: Yoğun çalışma hayatına ara vermek kasları dinlendirmek gerekiyor.
- Otururken dik oturmak ve sırtı desteklemek gerekiyor. Aynı zamanda maşa başında çalışılıyorsa yarım saatte bir yürümek gerekiyor.
Sırt tutulması bitkisel tedavi yöntemleri
Bitkisel tedavi yöntemlerini uygulamadan önce doktora mutlaka danışmak gerekiyor.
- Ağrılı bölgeye zeytinyağı ile masaj yapmak
- Bir miktar çörek otu havanda ezilip daha sonra papatyalar da havanın içine katılıyor. Papatyayı da ilave ettikten sonra biraz daha havanda dövülüyor. Daha sonra elde edilen karışım nemli ve sıcak bir bezin içerisine koyularak tutulma olan bölgeye uygulanıyor.
- İspirto ile acı biberi karıştırıp tutulan bölgeye sürmek
- Taze fesleğeni kaynatıp içmek
- Bir cezve suyun içine nar çiçeği katıp kaynattıktan sonra suyu ile masaj yapmak
Sırt tutulması için hangi bölüme gidilir?
Sırt tutulması için Nöroloji bölümüne gitmek gerekiyor.