Her Bel Ağrısı Fıtık Mıdır?
Baş ağrısından sonra en çok görülen bel ağrısıdır. Her bel ağrısı bel fıtığı anlamına gelmemektedir. Duruş bozukluğu, zorlama, kaslar, eklemler ve bağlarda zarar görülmesiyle meydana gelir. Bel ağrısının en çok ağır kaldırma, uzun süre ayakta durma gibi nedenlerle görülmektedir.
İnsanların yüzde 85'i hayatlarında bir kez bel ağrısı yaşamıştır. Bel ağrısı dinlenme ve ağrı kesicilerle kendiliğinden iyileşebilir. Ancak uzun süren bel ağrısının kronikleşmesi durumunda hekime başvurulması gerekir. Başka bir hastalığın sonucu olarak bel ağrısı yaşanabilir.
Bel Ağrısı Neden Olur?
Kemik erimesi, brusella hastalığı, verem, kireçlenme, omurga hastalıkları gibi rahatsızlıklardan dolayı bel ağrısı meydana gelebilir. Bazı böbrek, karaciğer, mide hastalıklarından kaynaklı ağrı bele vurabilmektedir. Bel ağrısı şikayetiyle doktora giden hasta, böbrek rahatsızlığını öğrenebilir. Bel ağrıları hamilelik döneminde ve obezite ile birlikte artmaktadır. Topuklu ayakkabı giyenlerde daha çok görülmektedir.
- Osteoporoz
- Kanser hastalıkları
- Böbrek, karaciğer, mide hastalıkları
- Psikojenik ağrı
- Brusella, tüberküloz
- Omurga travmaları
- Doğumsal anomali
Bel Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
- Bacaklarda uyuşma, karıncalanma
- Bel ağrısına eşlik eşen kilo kaybı ve güçsüzlük
- Dinlenince geçmeyen bel ağrısı
- Geceleri artan bel ağrısı
- Düşme, darbe gibi travma sonrası
- İdrarını tutamama
- Bel hareketlerinde kısıtlılık
- Belden bacağa vuran ağrılar
Bel Ağrısının Önüne Geçmek İçin Neler Yapılmalıdır?
- Yerden bir şey kaldırılacağı zaman bacakları kırmadan eğilmek yerine, çömelerek yerden kaldırmak gerekir.
- Bel terlediğinde, soğuktan korunmalıdır.
- Yaylı ortopedik yatak tercih edilmelidir.
- Oturma pozisyonunda bel kavisini sağlamak için minder kullanmak gerekir.
- Uzun süre oturma ve ayakta kalmak bele ağrı verir. 45 dakika aynı pozisyonda kalanlar 5-10 dakika farklı pozisyona geçilmelidir.
Bel Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Bel ağrısı tedavisinde öncelikle kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar verilir. Korseleme ve ağrı bantları tavsiye edilebilir. Hasta için egzersiz programları ayarlanır. Lokal enjeksiyonlar, masaj, spinal blokaj, elektriksel stimulasyon kullanılan yöntemlerdendir. Lazer terapi yöntemi ile derin dokuları ısıtıp gevşetme, soğuk-sıcak uygulama gibi tedaviler önerilebilir.
Bel Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Bel ağrısı için Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne gidilmelidir.