Difteri (Kuşpalazı) öksürükle, hapşırmayla veya konuşma esnasında solunum yoluyla bulaşabiliyor..
Difteri veya halk arasında bilinen ismiyle kuşpalazı, solunum yollarında veya ciltte oluşan, bakteri kaynaklı bir enfeksiyon hastalığı olarak ifade ediliyor. Hastalık çoğunlukla bademcik ve lenf dokusuna, kimi zamanda gırtlağa ve kulağa yerleşiyor.
Difteri hastalığı geçmişte büyük salgınlara neden olmuş ancak günümüzde etkin aşılama işlemleri ile kontrol altına alınmış ciddi bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle 2-6 yaş arası çocuklarda sık görülüyor.
Kişiler hastalığı geçirseler bile vücut tam koruyucu cevap oluşturmadığı için tekrar hastalanma riskleri bulunuyor. Bu sebeple difteri hastalarının da hastalık sonrasında aşılanmaları mutlaka gerekiyor.
Boğaz ve bademcik difterisi den çok görülen difteri türü oluyor. Halsizlik, iştahsızlık, nefes almada güçlük ve boğaz ağrısı gibi belirtiler veriyor.Teşhis konulup tedaviye başlanırsaan yaklaşık 7-10 gün içinde bakteri azalıyor.
Burun kuşpalazı ise burun akıntısı ile başlıyor ve genellikle solunum enfeksiyonları ile karıştırılıyor. Akıntı önce berrakken daha sonra kanlı olabiliyor. Burun difterisinin tanısı biraz geç olabiliyor ve bu nedenle en çok bulaşan difteri türü oluyor.
Gırtlark difterisi ise seslerde kısılma, dudaklarda morarma ve havlama şeklinde öksürükle kendini gösteriyor. Teşhis edilip tedavi edilmezse hava yollarını işgal ediyor ve nefes alırken ıslık çalar gibi ses çıkarıldığı görülüyor.
Difteri (Kuşpalazı) nasıl bulaşır?
İnsandan insana öksürükle, hapşırmayla veya konuşma esnasında solunum yoluyla bulaşabiliyor. Bu mikrop hastanın kullandığı havlu, çamaşır, yemek takımları, oyuncaklar vasıtasıyla da geçebiliyor.
Aynı zamanda difteri derideki açık yaradan da doğrudan bulaşabiliyor. Özellikle sıcak iklimi olan ve gelişmemiş ülkelerde, hastalığın deri lezyonları ile yayıldığı biliniyor.
Difterinin belirtileri nelerdir?
- Yüksek ateş
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Boğaz ağrısı
- Öksürük
- Yutkunma zorluğu
- Burun akıntısı
- Kusma
- Boğazda beyaz-gri katmanlar
- Lenf bezlerinde şişlik
- Yüksek kalp hızı
Difterinin nedenleri nelerdir?
Difteri yani kuşpalazı hastalığına Corynebacterium diphtheriae adı verilen bir bakteri neden oluyor. Yani hastalık vücuda mikroplar aracılığıyla girmiş oluyor.
Kana geçmeyen Corynebacterium diphtheriae, bulundukları yerde iltihaplanmaya sebebiyet veriyor. Hastalığın hemen farkına varılmazsa boyundaki lenf bezleri şişiyor ve ağrı oluşturuyor. Tedaviye geç kalınırsa ise kalp çarpıntısı, nefes darlığını ortaya çıkarıyor. Bu sebeple difteri eski zamanlarda oldukça korkutan hastalıklar sınıfında yer alıyor.
Difteri (Kuşpalazı) teşhisi nasıl konur?
Difteri, belli bir kuluçka süresinden ( yaklaşık 14 gün) sonra belirti veriyor. Difteri teşhisinde diğer solunum yolu enfeksiyonlarının ayırt edilmesi önemli oluyor. Difteri teşhisi boğaz sürüntüsü, burun sürüntüsü, psödomembran gibi klinik örneklerin kültürlerinden toksijenik incelemeler yapılarak konuluyor.
Difteri nasıl tedavi edilir?
Difteri teşhisi konduktan sonra acilen tedavi edilmesi gereken hastalıklar arasında bulunuyor. Tedaviye erken başlanması daha etkili sonuç veriyor.
Difteri hastalarından bakteriyolojik inceleme için örnekler alınır alınmaz hasta yatak istirahatine alınarak 1,5 - 2 ay süresince antibiyotik ve antitoksin tedavisi başlatılıyor. Antibiyotik tedavisi bakterinin yerleştiği bölgeden uzaklaştırılmasını sağlıyor.
Mikroplar kimi zaman hastanın nefes almasını da zorlaştırdığı için hastanın rahat nefes alabilmesi için uygun delikler açılıyor. Hastanın boğazlarında oluşan iltihaplar için tedaviye ek olarak gargaralar ve spreyler de uygulanabiliyor.
Hastalığın yoğun dönemlerinde kişinin beslenmesi sıvı yollu yapılıyor. Sindirim ve yutkunma konusunda sorun olabildiği için hastaya verilen besinler hafif ıslatılarak sunuluyor.
Difteri aşısı ne zaman yapılır?
Difterinin tek başına aşısı bulunmuyor. Tetanoz, boğmaca ve difteri üçlü karma aşı olarak uygulanıyor. DTaP denilen bu üçlü aşı, doğum ve 6 yaş arasında 5 doz şeklinde yapılıyor. 6 haftadan küçük olan bebeklerde aşının uygulanması önerilmiyor. Aşı sonrasında yan etkiler olarak hafif ateş, halsizlik veya ağrı görülebiliyor. Etkiler geçmezse doktora görünülmesi gerekiyor.
Difteri ve tetanoz aşısı bazı durumlarda ikili karma aşı olarak da uygulanabiliyor. Aşının içeriği yaşa göre farklılaşıyor. Erişkin tip tetanoz aşısı ise 7 yaş üzeri çocuklarda uygulanıyor. Ölümcül bir hastalık olan difterinin, aşısının bulunmasıyla birlikte günümüzde görülme oranı baya azalma gösteriyor.
Difteriden korunma yolları nelerdir?
- Difteri hastalarına temas edip, yakın durmamak
- Difteri hastalarının eşyalarını kullanmamak
- Aşıları tam olmak
Difteri için hangi bölüme gidilir?
Difteri için Enfeksiyon Hastalıkları bölümüne gitmek gerekiyor.