Trigeminal Nevralji hastalığının belirtileri nedir?
Trigeminal Nevralji nedir?
Trigeminal Nevralji (Ani yüz ağrısı), halk arasında Delirten Hastalık olarak biliniyor. Trigeminal, yüz kaslarımızı hareket ettirebildiğimiz en kalın sinirdir. Nevralji ise bir ağrı tipidir.
Trigeminal Nevralji, kısa süreli bir ağrı olmasına rağmen, hastayı çıldırtacak dereceye getirir ve biraz uzun sürse insanda intihar isteği bile uyandırabilecek potansiyele sahiptir.
Genellikle kadınlarda biraz daha fazla görünüyor. Ortalama 100 bin kişide 5 kadında görülürken, erkekte 2-3 oranında kalıyor.
Yüzümüzde göz tarafında, üst çene ve alt çene olmak üzere üç tane sinirin dalı vardır. Trigeminal Nevralji ile bazen tek, bazen ikisinde ya da tamamında ani ağrılar hissedilebilir.
Trigeminal Nevralji hastalığı belirtileri nedir?
1. Elektrik şoku gibi ani bir yüz ağrısı
2. Ağrının ani ve keskin bir şekilde başlayıp bitmesi
3. İki dakikadan daha kısa süren ağrılar
Diş eti hastalıkları, sinüzit, çene hastalıkları, MS hastalığı ile karıştırılabilen Trigeminal Nevralji, 50-60 yaşlarda, damar sertliği ile birlikte daha çok olabiliyor. Gençlik çağında da olabilir. Kısa anlık gelen yüz ağrılarına dikkat edip, muayene olunmalıdır. Bu ağrı uykudayken uyandırmaz.
Trigeminal Nevralji nasıl tedavi edilir?
Trigeminal Nevralji hastalığı belirlendiğinde, önce ağrı durumuna göre ilaç tedavisi uygulanır. Ağrı sıklığının artması durumunda ameliyat gerektirir. Hastalarda radyofrekans, gliserol (alkol) enjeksiyonu, balon kompresyonu gibi yöntemler kullanılır. Ancak bu hastalıkta en çok yapılan ve en etkili olan tedavi Mikrovasküler Dekompresyon ameliyatıdır.
Mikrovasküler Dekompresyon ameliyatında, genel anestezi sonrasında, kulak arkasından açılan sinirle kan damarının arasına yastık koyulur. Yaklaşık 2-3 saat süren bir ameliyattır.
Trigeminal Nevralji hastaları nelere dikkat etmeli?
Trigeminal Nevralji hastalarının, çok sıcak veya çok soğuk içmemesi, soğuk havalarda yüzünü koruması, klima ve havalandırmalara direkt maruz kalmaması gerekir. Ani hareketlerden kaçınması gereken hastalarda ağrıyı, traş, makyaj, su içmek, diş fırçalamak, yemek yemek, yüze vuran rüzgar tetikleyebilir. Bu hastalık türünde ağrı, yıllarca ya da aylarca görünmeyebilir ancak hastalık tekrar edebilir.
Trigeminal Nevralji (Ani Yüz Ağrısı) için hangi bölüme gidilir?
Trigeminal Nevralji için ilaçla ve cerrahi yöntem gerektirmeyen tedavi amaçlı Nöroloji bölümünden randevu alınır. Trigeminal Nevralji için ameliyat gerekli olursa, hasta Nöroşirurji bölümüne yönlendirilir.